Китайська компанія Sinopharm заявила про майже 80% ефективності своєї вакцини проти COVID-19

Sinopharm розробляє дві вакцини проти коронавірусу
Фото: EPA
Показник ефективності в 79,34% китайської вакцини виробництва Sinopharm ґрунтується на проміжному аналізі даних клінічного дослідження третьої фази, заявили в компанії. Розробники подали заявку в Національне управління з лікарських засобів Китаю з проханням про умовне схвалення вакцини.

Державна китайська фармацевтична компанія Sinopharm заявила про ефективність своєї вакцини проти коронавірусу на рівні 79,34%. Про це пише агентство Reuters 30 грудня.

Вакцину розробили в підрозділі China National Biotec Group, дочірньої компанії Sinopharm. Розробник подав заявку в Національне управління з лікарських засобів Китаю з проханням про умовне схвалення вакцини.

Показник ефективності ґрунтується на проміжному аналізі даних клінічного дослідження третьої фази. Sinopharm не надала даних про кількість заражених під час випробовування, пише агентство.

У статті The Conversation ідеться про те, що в Китаї четверо виробників розробляють як мінімум п'ять вакцин проти COVID-19. Деякі з них можна зберігати у звичайних холодильних камерах, що значно спростить транспортування.

Sinopharm, за даними видання, розробляє дві інактивовані вакцини проти коронавірусу. Обидві вакцини пройшли першу і другу фази клінічних випробувань з обнадійливими результатами. Побічні реакції, такі як біль у місці ін'єкції та лихоманка, відчувалися незначно і швидко зникали.

Власні вакцини розробляють китайські компанії CanSino Biologics і Anhui Zhifei Longcom. Ще один виробник – Sinovac Biotech розробляє вакцину проти коронавірусу з назвою CoronaVac. Препарат наразі у третій фазі глобальних клінічних випробувань у Бразилії, Індонезії та Туреччині.

Представник Національної комісії з охорони здоров'я КНР Чжен Чжунвей говорив у вересні, що жителів Китаю щеплювали експериментальною вакциною проти COVID-19 із липня. Reuters уточнив, що їх щеплювали вакциною виробництва Sinopharm. За словами помічника генерального директора ВООЗ Маріанжели Сімао, у Китаю є автономне право використовувати медичні препарати в надзвичайних ситуаціях, що не вимагає затвердження.

Перший випадок зараження новим коронавірусом у Китаї зареєстровано 17 листопада 2019 року. Сам вірус вийшов за межі країни як мінімум на два місяці раніше і поширився по всьому світу. Станом на 30 грудня підтверджено вже майже 82 млн випадків зараження у 191 країні світу. Від хвороби COVID-19 або спричинених нею ускладнень померло 1,79 млн осіб, свідчать дані американського Університету Джонса Гопкінса. Одужало 46,3 млн хворих.

Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією 11 березня 2020 року.