Китайський зонд "Тяньвень-1" здійснить посадку на Марсі 15–19 травня

"Тяньвень-1" стартував 23 липня 2020 року з космодрому Веньчан
Фото: EPA
Китайський зонд із дослідження Марса "Тяньвень-1", який стартував 23 липня минулого року з космодрому Веньчан на острові Хайнань, здійснить посадку на поверхні Червоної планети 1519 травня. Про це 14 травня повідомили в Китайському національному космічному управлінні.

"Після оцінки стану польоту зонд "Тяньвень-1" має здійснити посадку в рівнині Утопія у слушний час зранку 15 травня до 19 травня за пекінським часом", – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що 10 лютого 2021 року "Тяньвень-1" вийшов на орбіту Марса для проведення наукових досліджень.

Це перша місія Китаю з дослідження Марса. Її мета – вивчення морфології та геологічної будови Червоної планети, характеристик і складу ґрунту й розподілу поверхневого льоду, атмосфери та клімату поверхні, довкілля, а також фізичного поля і внутрішньої структури Марса.

Контекст:

18 лютого успішно сів на поверхню Червоної планети марсохід NASA Perseverance ("Наполегливість"), який покинув Землю 30 липня 2020 року. Апарат уже надіслав на Землю фотографії Червоної планети, зокрема кольорові, і аудіозаписи з поверхні планети. Головною метою місії Perseverance на Марсі є астробіологія, включно з пошуком ознак давнього мікробного життя. Марсохід досліджуватиме геологію планети і клімат, прокладе шлях для дослідження Червоної планети людьми і стане першою місією зі збирання та зберігання марсіанських каменів і реголіту (битих каменів і пилу).