КНДР очікує від РФ допомоги в ядерних і ракетних технологіях в обмін на своїх військових – ЗМІ

Кім Чен Ин хоче від Росії додаткової військової допомоги, кажуть експерти
Фото: EPA

Північна Корея, ймовірно, очікує на технічну допомогу країни-агресора Росії для вдосконалення власної ядерної і ракетної програм в обмін на скерування своїх військ для підтримки РФ в її війні проти України. Про це 26 жовтня пише "Голос Америки" з посиланням на американських експертів.

За даними Державного департаменту США, режим Кіма експортував десятки балістичних ракет і понад 18 тис. контейнерів із боєприпасами й супутніми матеріалами до Росії після її вторгнення в Україну, нагадує видання. Старший аналітик із питань оборони корпорації Rand Брюс Беннетт вважає, що Кім Чен Ин тепер може "спонукати Росію одержати набагато більше" після скерування своїх військових на війну в Україні. На його думку, є ще багато технологій, які лідер КНДР хотів би отримати від Росії.

Науковий співробітник із ядерного стримування і протиракетної оборони Heritage Foundation Роберт Пітерс сказав, що скерування північнокорейських військ "може бути знаком доброї волі" з боку Кім Чен Ина, і той очікує, що РФ відплатить технічною допомогою. На його думку, кінцева мета північнокорейського лідера полягає у відновленні альянсу з Росією, який допоможе Північній Кореї надолужити її ракетну і ядерну програму.

Пітерс додав, що Кім Чен Ин може попросити нелегітимного президента Росії Володимира Путіна надати технічну допомогу для ефективної мініатюризації ядерних боєголовок міжконтинентальних балістичних ракет, спрямованих на США.

Співробітник Індійсько-тихоокеанської програми Wilson Center Сон Юн Лі вважає, що Росія, імовірно, пообіцяла надати Пхеньяну "чутливу ядерну технологію". На його думку, в обмін на надання своїх військових Пхеньян може очікувати на атомні підводні човни, військові супутники й технології повернення міжконтинентальних балістичних ракет в атмосферу Землі.

Ще одна перевага для Північної Кореї полягає в тому, що її війська можуть отримувати платню у твердій валюті, вважає директор Центру корейської історії та державної політики Wilson Center Трой Стангароне. За його розрахунками, Пхеньян зароблятиме трохи менше ніж $10 млн на місяць від 3 тис. військових у Росії.

Генерал армії США у відставці Роберт Абрамс, який обіймав посаду командувача збройних сил США в Кореї з 2018-го до 2021 року, сказав, що розгортання північнокорейських солдатів не змінить воєнної ситуації для Росії, враховуючи російські втрати. Але, за його словами, це свідчить про "глибоку відданість Кім Чен Ина ідеї бути стратегічним партнером Росії".

Контекст:

Перші повідомлення про залучення військ КНДР до участі у війні на боці країни-агресора з'явилися на початку жовтня. Пізніше цю інформацію підтвердили представники української та південнокорейської розвідок. 14 жовтня Зеленський заявив про вступ Північної Кореї у війну на боці РФ.

ЗМІ писали, що військові інженери із КНДР уже допомагають РФ завдавати ударів балістичними ракетами по Україні. Крім того, в Головному управлінні розвідки Міноборони повідомляли, що ще 11 тис. північнокорейських військових проходять підготовку на Далекому Сході в РФ, і вони будуть готові воювати в Україні вже 1 листопада. Розвідка Південної Кореї має у своєму розпорядженні дані, які свідчать, що Північна Корея скерувала в РФ 3 тис. військових і до кінця року скерує загалом 10 тис. військових.

23 жовтня, за даними ГУР МО, перші військові з КНДР прибули на фронт – їх зафіксували в Курській області РФ.

У Кремлі 21 жовтня не підтвердили і не спростували перекидання північнокорейських військових на полігони в РФ. Представник КНДР в ООН 22 жовтня назвав "стереотипними чутками" ці повідомлення, але Пентагон наступного дня заявив, що є докази присутності північнокорейських військ у РФ.