КНДР скерувала до Росії делегацію військових

Жодних подробиць, включно з метою візиту й тим, де саме в Росії перебувають військові КНДР, не повідомляють
Фото: EPA

Делегація корейських військових викладачів на чолі з президентом Військового університету імені Кім Ір Сена Кім Гум Чхолем 8 липня вилетіла з КНДР до країни-агресора Росії. Про це 9 липня повідомило державне північнокорейське інформагентство ЦТАК.

Жодних інших подробиць, зокрема і про мету візиту, не наводять.

Як зазначає Reuters, це "перший обмін" військовими між двома державами з моменту підписання угоди про стратегічне партнерство.

Військовий університет, названий на честь засновника КНДР, є "полігоном для підготовки елітних військових офіцерів", додає агентство.

Контекст:

18 червня нелегітимний президент РФ Володимир Путін уперше за 24 роки прибув у Пхеньян. Путін і керівник КНДР Кім Чен Ин підписали договір про "всеосяжне стратегічне партнерство" між РФ і КНДР, що передбачає надання взаємної допомоги в разі агресії проти одного з учасників. Лідер Північної Кореї пообіцяв Путіну повну підтримку у веденні війни проти України.

У відповідь на візит Путіна в КНДР деякі західні посадовці попередили про небезпеку посилення співпраці між глобальними авторитарними режимами. Зокрема, генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив 17 червня, що такі сигнали мають ще більше згуртувати країни НАТО з партнерами в Індо-Тихоокеанському регіоні.

20 червня уряд Південної Кореї заявив, що хоче переглянути свою позицію щодо постачання зброї Україні через договір між КНДР і Росією.