КНДР запустила в бік Японського моря балістичну ракету, яка може бути аналогом російської – ЗМІ

КНДР десятки разів запускала балістичні ракети
Фото: ЕРА (архів)

25 вересня Північна Корея запустила балістичну ракету малої дальності в бік Японського моря, поінформував південнокорейський об'єднаний комітет начальників штабів (JCS). Про це повідомляє Yonhap News.

Ракету було запущено з провінції Північний Пхеньян на заході Північної Кореї, і вона пролетіла приблизно 600 км на максимальній швидкості п'ять Махів (понад 6 тис. км/год).

Південнокорейські військові припускають, що йдеться про ракету КН-23, аналогічну російській ракеті "Іскандер".

Агентство пише, що запуск відбувся після повідомлень про підготовку Пхеньяном запуску балістичної ракети з підводного човна.

Командування США в цьому регіоні назвало запуск північнокорейської ракети "подією, яка не становить безпосередньої загрози персоналу або території США" чи союзникам США в цій частині Азії, але вирішило, що запуск є дестабілізаційним чинником, пов'язаним із незаконними програмами КНДР із виробництва зброї масового знищення та балістичних ракет.

Yonhap News зазначає, що востаннє КНДР запускала балістичні ракети малої дальності в червні (тоді було випущено вісім ракет), а нинішній запуск відбувся через два дні після прибуття американського авіаносця з ядерною силовою установкою USS Ronald Reagan для участі у військових навчаннях із Південною Кореєю.

Міністр оборони Японії Ясуказу Хамада назвав запуск ракети КНДР "абсолютно неприйнятним", загрозою регіональному миру та безпеці, а також порушенням резолюцій Ради Безпеки ООН. Хамада засудив дії Пхеньяна.

Контекст:

Із 2006 року Північна Корея здійснила шість випробувань ядерної зброї та десятки запусків балістичних ракет. Проти країни ввели санкції Євросоюз, Рада Безпеки ООН, США та низка інших країн, обмежувальні заходи неодноразово розширювали. Зокрема, спостерігачі ООН регулярно повідомляли, що КНДР і далі вдосконалює свої програми та порушує санкції.

У 2018–2019 року лідер Північної Кореї провів кілька раундів переговорів із тодішнім президентом США Дональдом Трампом, на яких обговорювали ядерне роззброєння КНДР і припинення Пхеньяном розроблення балістичних ракет. Однак переговори зайшли в глухий кут після того, як Кім Чен Ин висунув вимогу скасувати санкції щодо його країни відповідно до часткового згортання Пхеньяном ядерної програми. Згодом КНДР відновила ракетні випробування.

11 січня 2022 року Північна Корея провела випробування балістичної ракети, яку називає гіперзвуковою, і прозвітувала про її успішний випробувальний запуск "у польових умовах" та в присутності глави держави Кім Чен Ина.

12 січня державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що США ввели санкції ще проти восьми фізичних та юридичних осіб, пов'язаних із ракетною програмою Північної Кореї, зокрема щодо російської фірми "Парсек" та російського громадянина Романа Алара.

14 січня влада КНДР повідомила, що запустила дві ракети з потяга.

27 січня Північна Корея запустила, імовірно, дві балістичні ракети малої дальності біля східного узбережжя Корейського півострова, а 30 січня повідомила про сьомі ракетні випробування від початку року.