Кох про вибух у Пітері: Виходить зовсім погана картина для автора ідеї російської участі в сирійському конфлікті

Кох: Картина виходить зовсім поганою для автора ідеї російської участі в сирійському конфлікті
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

Будь-яка версія теракту в метро Санкт-Петербурга свідчить про провал політики президента РФ Володимира Путіна, вважає колишній віце-прем'єр РФ Альфред Кох.

Можна висунути чотири версії щодо організатора вибуху в метро в Санкт-Петербурзі, проте всі вони свідчать про провал політики президента РФ Володимира Путіна. Таку думку висловив колишній віце-прем'єр РФ Альфред Кох на сторінці у Facebook.

"Я, мабуть, знову буду неправильно скорбіти, але все-таки спробую викласти всі можливі версії теракту в Пітері. (1) Це "передвиборчий" вибух у дусі московських вибухів зразка 1999 року, "рязанських навчань", волгодонського теракту, оголошеного раніше, ніж він стався тощо. За ним мають з'явитися (власне, вони вже з'явилися) заклики відкинути незгоди, забути образи, ще тісніше згуртуватися "навколо ленінського ЦК" тощо. Також обов'язковою програмою є твердження в дусі "коней на переправі не міняють", і в березні Путіна вкотре на руках уносять в Кремль. "Народ мовчить", – написав він.

Колишній віце-прем'єр додав, що "приємним бонусом" до цієї версії є дзвінки президента США Дональда Трампа та інших світових лідерів, які можуть стати ознакою потепління й, можливо, скасування санкцій.

"Цю версію ми відмітаємо. Причому гнівно. Ми не віримо в такий цинізм і жорстокість нашого милого Дракончика. Адже так? От і добре. Ідемо далі. (2) Це вже призабутий кавказький тероризм. На мій погляд – мляво й непереконливо. Але вже якщо ми взялися аналізувати всі версії, то це означає цілковитий провал усієї путінської концепції "умиротворення Кавказу", суть якої полягає у ставці на Рамзана Кадирова", – продовжив Кох.

Він нагадав, що глава Чечні понад десять років "отримував незліченні бабки" і мав разом зі своїм оточенням повний імунітет від кримінальних переслідувань, творячи "повний безлад не тільки у себе в Чечні, але й у Росії загалом".

Колишній російський чиновник зазначив, що "чеченську" версію можна відкинути, поклавши провину на "Ісламську державу".

"Це ІДІЛ (заборонена, б...дь, у Росії організація). Відповідь, так би мовити, за бомбардування сирійських шкіл і лікарень, за крилаті ракети з Каспію, за "Кузю" тощо. Тобто це означає цілковитий провал путінської афери в Сирії. Якщо додати сюди ще авіакатастрофу над Сінаєм (теж, до речі, літак був із Пітера), то картина виходить зовсім поганою для автора ідеї російської участі в сирійському конфлікті", – підкреслив він.

Четверта версія, на думку Коха, може бути "українською".

"Типу – помста за Крим, Донбас тощо. Теж – слабко й непереконливо. До цього ніхто про такий вид тероризму не чув. Особливо – з використанням смертників. Це щось зовсім не про українців... Але, ще раз повторю: я аналізую всі версії. І отже цю – теж. Знову ж таки, в основі цього варіанта лежить "блискуча" політика Путіна щодо України (колись – найближчого, майже рідного росіянам народу...). Наче все? Є ще якісь версії? Ні? Я так і думав...", – резюмував колишній віце-прем'єр.

Він додав, що через інцидент росіянам потрібно знову обрати Путіна президентом.

"Заміни йому, як відомо, немає. Нехай продовжує в тому ж дусі. На загальну думку, у нього непогано виходить. Адже вірно? Непогано, га? По-моєму – просто блискуче!" – підсумував Кох.

3 квітня в метро Санкт-Петербурга на перегоні між станціями "Технологічний інститут" та "Сінна площа" стався вибух. 14 осіб загинуло, у стаціонарах міста залишаються 49 осіб.

За інформацією "РИА Новости", у вагоні метро спрацював саморобний вибуховий пристрій. У Генпрокуратурі РФ назвали вибух терактом.

4 квітня слідчий комітет РФ заявив, що теракт скоїв Акбаржон Джалілов, 1995 року народження. Повідомляли, що експерти-криміналісти виявили генетичні сліди Джалілова на сумці, залишеній на станції метро "Площа Повстання", в якій був вибуховий пристрій. 5 квітня експертиза ДНК підтвердила цю інформацію.