Комітет Конгресу США викликав Блінкена до суду для свідчень щодо виведення військ з Афганістану

Блінкена викликають до суду, щоб він дав свідчення щодо виведення військ з Афганістану 2021 року
Фото: EPA

Комітет Палати представників США із закордонних справ видав офіційну повістку на допит державного секретаря Ентоні Блінкена після того, як він не прийшов на слухання щодо виведення американської армії з Афганістану 2021 року. Про це 3 вересня повідомили в самому комітеті.

Блінкен має прибути в Конгрес 19 вересня, інакше йому загрожує покарання за демонстрацію зневаги до законодавців.

Згідно зі свідченнями інших посадовців, Блінкен ухвалював остаточне рішення щодо виведення й евакуації американських військ з Афганістану. Тож його запрошували розповісти комітету про розгляд потенційного законодавства для запобігання "катастрофічним помилкам під час виведення військ", зокрема потенційні реформи повноважень Держдепу.

Як пише Reuters, у Державному департаменті США повістку назвали "непотрібною" й висловили жаль, що комітет не хоче "по-доброму співпрацювати" з відомством.

Відсутність Блінкена на слуханнях пояснили службовими завданнями, а також нагадали, що держсекретар давав свідчення про виведення військ з Афганістану перед Конгресом уже 14 разів. 

Контекст:

Вашингтон увів війська в Афганістан після терактів 11 вересня 2001 року. Це рішення підтримали близькі союзники США. Офіційно проголошеною метою війни було знищення військової структури "Аль-Каїди" й позбавлення цієї терористичної організації позицій в Афганістані за допомогою усунення від влади в Кабулі руху "Талібан". Зараз таліби контролюють понад половину території Афганістану.

Представники США і радикального руху "Талібан" 29 лютого 2020 року підписали мирну угоду, яка передбачає виведення іноземних військ з Афганістану протягом 18 місяців після її підписання. 1 травня 2021 року – це крайній термін, встановлений документом.

Сам Байден про виведення військ з Афганістану повідомив 14 квітня. За його словами, після вбивства 2011 року ватажка терористичної організації "Аль-Каїда" Усами бен Ладена військова присутність США в Афганістані "стає дедалі незрозумілішою".

21 квітня 2021 року – початок виводу американських військ з Афганістану.