Комітет вин Шампані закликав зупинити постачання шампанського в Росію

У Франції збираються захищати своїх виробників шампанського
Фото: depositphotos.com
Французьке об'єднання виробників шампанського Comitе Champagne (Комітет вин Шампані) вимагає змінити ухвалений у Росії закон, який зобов'язує іноземні компанії маркувати шампанське як "ігристе вино", і закликало членів об'єднання тимчасово відмовитися від постачання в Росію. Про це повідомляє Reuters із посиланням на керівників організації Максіма Тубара і Жан-Марі Барільєра.

Комітет висловив жаль, що новий російський закон не гарантує російським споживачам одержання прозорої інформації про походження і характеристики вина.

Організація попросила французьких і європейських дипломатів домогтися від Росії зміни закону. Виробники вина зазначили, що назву "шампанське", яка стосується вин, вироблених у французькому регіоні Шампань, юридично захищено у 120 країнах світу.

Міністр торгівлі Франції Франк Рістер заявив у Twitter, що уважно стежить за наслідками нового російського закону і підтримує контакти з винною промисловістю і європейськими партнерами Франції.

"Ми обов'язково підтримаємо наших виробників і їхню перевагу. Хай живе французьке шампанське!" – написав він.

Проти російського закону про маркування іноземного шампанського також виступила Єврокомісія.

"Ми зробимо все необхідне для захисту наших прав і вживемо необхідних кроків, якщо цей закон набуде чинності. Ми муситимемо працювати з проблемами, які він створить нашому винному експорту", – заявила прессекретарка Європейської комісії Міріам Гарсія Феррер на брифінгу 5 липня. Відео брифінгу опубліковано на сайті органу.

Контекст:

Comitе Champagne – французька організація, одним із завдань якої є захист іміджу напою та охорона його назви. Її членами є, зокрема, Moеt & Chandon, Dom Perignon, Bollinger, Veuve Clicquot, GH Martel & Co та інші.

2 липня президент РФ Володимир Путін підписав закон, згідно з яким  маркувати як "шампанське" дозволено лише вино, вироблене на території Росії. Іноземні компанії мають маркувати напій як "ігристе вино".

Виробник Moet Hennessy повідомив про зупинення постачань шампанських вин у РФ на невідомий термін, але вже 4 липня погодився друкувати "ігристе вино" на етикетках пляшок, які доправляють у Росію.