Компанія Axiom Space назвала членів першого в історії приватного екіпажу, який полетить на МКС

Запуск планують на січень 2022 року
Фото: аxiomspace.com
До складу місії Axiom Mission 1 (Axi-1) увійде чотири людини. Члени місії проживатимуть в американському сегменті МКС протягом восьми днів.

Американська компанія Axiom Space назвала членів першого в історії приватного екіпажу, який вирушить на Міжнародну космічну станцію. Про це повідомляє пресслужба компанії.

До складу місії Axiom Mission 1 (Axi-1) увійде чотири людини:

  • командир екіпажу Майкл Лопес-Алегріа – колишній астронавт NASA і віцепрезидент Axiom, чотири рази літав у космос, востаннє літав на МКС 2007-го;
  • пілот Ларрі Коннор – американський підприємець, некомерційний активіст, інвестор;
  • Марк Паті – канадський інвестор і філантроп;
  • Ейтан Стіббе – інфлюенсер і філантроп з Ізраїлю.

Також наголошують, що колишня астронавтка NASA Пеггі Вітсон буде резервним командиром Axi-1, а Джон Шоффнер із Ноксвілля – резервним пілотом місії.

Планують, що члени місії проживатимуть в американському сегменті МКС протягом восьми днів. На станції вони братимуть участь у дослідницьких і благодійних проєктах.

Летіти на МКС будуть кораблем Crew Dragon від компанії SpaceX американського бізнесмена Ілона Маска. Запуск планують орієнтовно на січень 2022 року.

Навесні 2020-го Axiom Space оголосила про підписання контракту зі SpaceX про перший повністю приватний космічний політ людини на орбіту. Місія Axiom Space Axi-1 може стати першим орбітальним польотом із людьми на борту без прямої участі урядових космічних агентств.

30 травня 2020 року SpaceX запустила ракету-носій Falcon 9. Ракета успішно вивела на орбіту пілотований космічний корабель Crew Dragon із двома астронавтами на борту. Корабель доправив двох астронавтів NASA, Боба Бенкена і Дуга Герлі, на Міжнародну космічну станцію. Тоді люди вперше вирушили в космос транспортом, створеним приватною компанією.

Запуском Falcon 9 США відновили програму пілотованих польотів, перервану 2011 року із закінченням програми шатлів. Із того моменту американські астронавти літали в космос російськими ракетами "Союз". За запуск кожного астронавта NASA платило "Роскосмосу" понад $80 млн. Водночас місце на кораблі SpaceX обходиться майже вдвічі дешевше – $55 млн, повідомляли на сайті Space.com.