Конституційний суд Іспанії розгляне позов влади країни на закон, що дозволяє главі Каталонії керувати регіоном заочно

1 жовтня 2017 року в Каталонії пройшов референдум, на якому відділення регіону від Іспанії підтримало 90,18% виборців
Фото: EPA

Каталонський парламент повинен сформувати новий уряд до 22 травня, щоб уникнути нових виборів у регіоні.

Влада Іспанії звернулася до Конституційного суду для перевірки ухваленого каталонським парламентом 4 травня закону, що дозволяє главі каталонського уряду братися до виконання обов'язків, не складачи присяги, і керувати регіоном із-за кордону. Про це повідомляє Reuters.

Суд 9 травня взяв позов до розгляду, він зможе ухвалити рішення протягом кількох місяців, до цього законодавча норма залишається заблокованою.

Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой заявив журналістам 9 травня, що іспанський уряд виступає проти цієї законодавчої ініціативи, яка дала б можливість очолити каталонський уряд його колишньому главі Карлесу Пучдемону, що переховується від іспанських правоохоронних органів у Німеччині.

Каталонський парламент повинен сформувати новий уряд до 22 травня, щоб уникнути нових виборів у регіоні.

1 жовтня 2017 року в Каталонії пройшов референдум, на якому відділення регіону від Іспанії підтримало 90,18% виборців. Влада Іспанії не визнає законності плебісциту.

28 жовтня кабінет міністрів Іспанії позбавив повноважень главу уряду Каталонії Карлеса Пучдемона та інших міністрів. 2 листопада Національний суд Іспанії постановив узяти під варту членів колишнього уряду Каталонії за обвинуваченням у спробі державного перевороту.

Пучдемон виїхав до Брюсселя і заявив, що залишиться за кордоном доти, доки не дістане гарантій “чесного судового процесу“. Наприкінці березня німецька поліція затримала його за запитом іспанської влади. 6 квітня Пучдемон вийшов під заставу. Рішення за екстрадиційним запитом німецький суд поки не ухвалив.

5 травня представник партії Пучдемона повідомив, що його мають намір знову висунути на посаду глави женералітату Каталонії.