Космічний турист, який побував у космосі на кораблі Blue Origin, загинув в авіакатастрофі

Пілотування літаків було хобі де Вріса, його сертифікували як приватного пілота
Фото: Chris Boshuizen / Twitter
Член туристичного екіпажу, який у жовтні взяв участь в орбітальному польоті на ракеті New Shepard приватної аерокосмічної компанії Blue Origin, віцепрезидент французької компанії Dassault Systemes Глен де Вріс загинув унаслідок аварії літака. Про це повідомила Blue Origin у Twitter.

"Ми спустошені, дізнавшись про раптову смерть Глена де Вріса. Він приніс стільки життя та енергії всій команді Blue Origin і своїм товаришам по команді. Його пристрасть до авіації, його благодійна діяльність та його відданість своїй справі ще довго викликатимуть повагу та захоплення", – ідеться в заяві компанії.

Співчуття висловив також товариш де Вріса з космічного польоту Кріс Бошуайзен. "Я дістаю невелику втіху, знаючи, що він здійснив свою мрію всього життя і прожив своє життя повною мірою", – написав він.

Бізнесмен загинув 11 листопада під час аварії літака в Нью-Джерсі, повідомляє CNN. За інформацією поліції штату, чотиримісний літак Cessna 172, який використовують для тренувальних та розважальних польотів, зазнав аварії за невідомих обставин у містечку Гемптон і впав у лісистій місцевості.

На борту з бізнесменом була ще одна людина – 54-річний Томас Фішер, він також загинув.

За інформацією Федерального управління цивільної авіації, де Вріса було сертифіковано як приватного пілота. Йому надали рейтинг, який дає можливість керувати літаком у хмарах та орієнтуючись винятково за приладами літака.

49-річний де Вріс був молекулярним біологом та співзасновником компанії Medidata Solutions, яку вважають найпопулярнішою платформою клінічних досліджень у світі. Із використанням програмного забезпечення компанії було проведено понад 25 тис. клінічних досліджень за участю понад 7 млн пацієнтів, пише CBS News. У вільний час де Вріс займався пілотуванням літаків.

Контекст:

Корабель New Shepard компанії Blue Origin здійснив перший суборбітальний політ із пасажирами на борту 20 липня 2021 року. Політ тривав 10 хвилин, корабель піднявся на висоту 105 км над рівнем моря. На борту корабля були засновник Blue Origin Джефф Безос, його брат Марк, 82-річна льотчиця Воллі Фанк і 18-річний Олівер Демен (син нідерландського мільярдера, який купив квиток на аукціоні собі, але вирішив віддати його синові).

Другий суборбітальний політ на ракеті New Shepard відбувся 13 жовтня цього року. Він тривав приблизно 11 хвилин, апарат із туристами на борту набрав висоту приблизно 105 км.

Крім де Вріса, до складу екіпажу входили 90-річний канадський актор Вільям Шетнер, відомий завдяки своїй ролі капітана зорельоту Enterprise Джеймса Кірка в серіалі та фільмах Star Trek, віцепрезидент Blue Origin з польотів Одрі Пауерс, колишній інженер NASA та співзасновник компанії Planet Labs Кріс Бошуайзен.