"Кожен дюйм території НАТО має бути захищеним". Країни Балтії висловили солідарність із Польщею після падіння ракет на її території

Латвія, Литва та Естонія заявили, що консультуються з Польщею та іншими союзниками по НАТО щодо подальших кроків
Фото: depositphotos.com

Країни Балтії – Литва, Латвія та Естонія – висловили солідарність із Польщею після повідомлень про те, що на території країни поблизу кордону з Україною впали ракети.

Президент Литви Гітанас Науседа написав у Twitter 15 листопада, що Литва "підтримує тісні контакти з Польщею".

"Литва рішуче солідарна з Польщею. Кожен дюйм території НАТО має бути захищеним", – заявив глава держави.

Міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс висловив співчуття Польщі і звинуватив у тому, що сталося, Росію.

"Злочинний російський режим випустив ракети, які спрямовані не лише на цивільне населення України, але й упали на територію країни НАТО, у Польщі. Латвія повністю підтримує польських друзів і засуджує цей злочин", – написав він у Twitter.

В іншому твіті він згадав статтю 4 Північноатлантичного договору. У ній ідеться, що "сторони завжди будуть консультуватися одна з одною у разі, якщо, на думку якоїсь із них, територіальна цілісність, політична незалежність або безпека будь-якої зі сторін опиняться під загрозою".

"Моєю першою реакцією на удар по польській території було б введення в дію статті 4 [Північноатлантичного договору] і прикриття українського повітряного простору", – написав міністр.

Ще в одному твіті Пабрікс пояснив, що реакцією на інцидент, на його думку, могла б бути "угода між державами – членами НАТО й Польщею щодо забезпечення її додатковими [системами] ППО, зокрема й частини території України".

Президент Естонії Алар Каріс назвав новини, що надходять із Польщі, "дуже тривожними".

"Я перебуваю в тісному контакті з президентом [Польщі] Анджеєм Дудою для консультацій щодо подальших кроків. Естонія, як і всі союзники, стоять пліч-о-пліч за кожен дюйм території НАТО", – написав він у Twitter.

Солідарність із Польщею також висловило МЗС Естонії.

"Ми тісно консультуємося з Польщею та іншими союзниками. Естонія готова захищати кожну п'ядь території НАТО. Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею", – ідеться в опублікованій у Twitter заяві дипломатів.

Польща є членом НАТО з 1999 року. У статті 5 Північноатлантичного договору закріплено принцип колективної оборони. Це означає, що напад на одного із членів НАТО розглядають як напад на всіх членів НАТО.

Контекст:

Удень 15 листопада у селі Переводів Грубешівського повіту Люблінського воєводства за 5 км від кордону з Україною на території зернопереробного підприємства пролунав вибух. Загинуло двоє людей. За даними ЗМІ, на території села впало дві ракети. Офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає.

Прем'єр-міністр Матеуш Моравецький терміново скликав засідання комітету Ради міністрів у справах національної безпеки і оборони. Прессекретар уряду Польщі Пьотр Мюллер повідомив, що засідання скликали після консультацій із президентом через "кризову ситуацію".

У Пентагоні повідомили, що США перевіряють інформацію про інцидент у Польщі. Неофіційно представники американської розвідки повідомили ЗМІ, що ракети, які впали, були російськими.

Міноборони РФ назвало "провокацією з метою ескалації" інформацію про падіння російських ракет у Польщі.

Вибух у Польщі пролунав у момент масованого обстрілу території України російськими окупантами. За попередніми даними Повітряних сил Збройних сил України, окупанти випустили по території України понад 90 крилатих ракет і 10 дронів-камікадзе. Система ППО України збила 73 ракети й усі дрони. Водночас у низці регіонів були влучання. За інформацією Офісу президента України, пошкоджено 15 об'єктів енергетичної інфраструктури. Це була найбільша атака на енергетичну систему України від початку війни, повідомили у Міністерстві енергетики.

Люблінське воєводство межує з Волинською і Львівською областями України. Окупанти 15 листопада обстрілювали ці регіони.