Країни ЄС видаватимуть візи росіянам з урахуванням "політичних аспектів" – представниця Єврокомісії

У травні Єврокомісія тимчасово призупинила спрощений візовий режим із РФ Хіппер
Скріншот: European Commission / Youtube
Рішення про видавання віз громадянам Росії країни Європейського союзу мають ухвалювати в індивідуальному порядку з урахуванням внутрішньої безпеки та міжнародних відносин. Про це на пресконференції, яку транслювали у YouTube Єврокомісії, заявила її офіційна представниця Аніта Гіппер.

За її словами, дипломатам потрібно оцінювати кожну заявку на візу відповідно до мотивації, враховуючи водночас політичні аспекти.

"Держави-члени мають дотримуватися своїх міжнародних зобов'язань, беручи до уваги гуманітарні причини, візи для членів сімей, журналістів та дисидентів", – зауважила вона.

Гіппер також нагадала, що Єврокомісія в травні поширила рекомендації щодо тимчасового припинення угоди з Росією про спрощення візового режиму.

Можливу заборону на видавання віз громадянам РФ розглядатимуть на найближчій зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС. Вона відбудеться 30–31 серпня.

Контекст:

Візові обмеження діють для громадян РФ, яких унесли в санкційні списки. У Європі обговорюють можливість розширити обмеження для всіх росіян. Президент України Володимир Зеленський вважає, що єдиний спосіб вплинути на президента РФ Володимира Путіна – закрити росіянам в'їзд до Європи.

Наміри обмежити в'їзд для росіян уже висловили Польща, Чехія, Естонія, Латвія та Литва. Фінляндія планує скоротити видавання шенгенських віз росіянам у 10 разів.

Водночас канцлер Німеччини Олаф Шольц такої ініціативи не підтримав. Він зазначив, що рішення ЄС не повинні ускладнювати для росіян пошук свободи та можливість "покидати країну, рятуючись від диктатури в Росії". Проти також Кіпр та Греція.