Ксенія Ларіна: Пригожин і Кадиров – інструмент, справжня загроза походить не від них. Але чи можуть інструменти вийти з підпорядкування і залити Росію кров'ю? Запросто

Ларіна: Пригожин та інші пригожини, які в Росії дістали повну свободу, карт-бланш, можуть вийти з-під підпорядкування. Тоді мало не здасться нікому
Фото: Ксения Ларина / Facebook
Російська журналістка, колишня ведуча радіостанції "Эхо Москвы" Ксенія Ларіна вважає, що насильство, яке російські військові та найманці приватних військових компаній застосовують проти громадян України, може повернутися до Росії. Таку думку вона висловила в інтерв'ю головній редакторці інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

"Перпендикулярно відбувається, з одного боку, агресивна, загарбницька, безжальна, безглузда війна [з Україною], а з іншого боку, абсолютне знущання і глузування з власного народу. Репресії, репресії, репресії... Нескінченні кримінальні справи, знущання з людей у камерах [у Росії]... Ви ж бачите теж, кому сьогодні делеговано це насильство. Влада його делегувала цим незрозумілим, абсолютно беззаконним структурам типу ПВК "Вагнер", які, по суті, коять, що хочуть, будь-яке свавілля. І ніхто не запитує в них: "За яким правом ви їдете в колонії? Вам відчиняють двері начальники цих зон, ви шикуєте перед собою ув'язнених і кажете: "Ти, ти, ти, підеш зі мною воювати в Україну, і я тебе за це помилую". На якій підставі, де такі закони?" – обурилася журналістка.

Вона вважає, що рано чи пізно такі особи, як засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин чи лідер Чечні Рамзан Кадиров можуть вийти з-під контролю.

"Той, хто цю силу і цю свободу дій, цей повний карт-бланш дав людям типу Пригожина – і, напевно, ще там таких пригожиних чимало знайдеться, – [має розуміти, що] ці люди можуть цю силу свою виявити так, що вийти з підпорядкування. І тоді мало не здасться нікому, жодному [президенту Росії Володимирові] Путіну... Ми з вами забули згадати ще одного товариша Кадирова, який теж дуже любить, схильний до таких заяв на кшталт: "Я зараз все вирішу. Я ось і генерала знімаю, який мені невгодний. Я ось операціями керую, і того зґвалтую, і тому джихад оголошу, коли захочу", сказала Ларіна.

Водночас, переконана журналістка, справжня загроза все ж таки надходить не від Пригожина або Кадирова, які, на її думку, "є інструментами", але цих "м'ясників" і "катів" публіці демонструють для якихось завдань.

"Я думаю, що вся ця камарилья [Путіна] і так знає, від кого може справжня загроза надходити... Як мені здається, це якась демонстрація. Справжня загроза походить не від них. Я думаю, що вони теж розуміють чудово, що вони якісь інструменти. Інше питання, чи можуть інструменти вийти з підпорядкування? Можуть! Чи можуть вони залити кров'ю Росію? Можуть! Запросто. Тому що на боці цих людей, яким усе можна, завжди перебуває велика кількість людей, які так про це мріють", – сказала журналістка.

Вона нагадала про злочини російських окупантів в Україні, зокрема в Київській і Донецькій областях.

"Коли  ми кажемо, що ці люди, які прийшли до Бучі та Маріуполя, ґвалтують мирних жителів, [здійснюють] групові зґвалтування, знущаються, катують... [Згадаймо] всі ці катувальні конвеєри, усе це нескінченне насильство – найбрудніше, жахливе, безжальне і щодо жінок, і щодо дітей, і щодо чоловіків. Чому це [відбувається]? Ну їм сказали: "Робіть, що хочете". Але, послухайте, ось мені скажуть: "Роби, що хочеш", я піду грабувати, ґвалтувати, убивати, тягнути пральні машинки з магазинів чи з квартир, ламати руки дітям і плювати в обличчя жінкам? Ні, звісно. Отже, це спеціально вихована армія, це "друга армія світу", яка нам демонструвала своє "прекрасне" обличчя. Це люди, яких звільнили від будь-яких мук совісті й від якихось моральних кордонів, моральних норм", – сказала журналістка.

Ларіна переконана, що це насильство "не можна просто так заткнути", з ним рано чи пізно зіткнуться громадяни Росії.

"Усе це, усе, що ми сьогодні бачимо в Україні, в українських містах, усе це повернеться до міст російських, усе це повернеться до нас. Тому що цих людей не можна просто так заткнути. Їх не п'ятеро людей, яких можна підірвати в машині, як цього [херсонського колаборанта Кирила] Стремоусова. Це вже зовсім інша сила, їх багато, за ними ціла армія, вона, звісно, не "друга армія Росії", але цілком собі могутня і, найголовніше, абсолютно безжальна. Це люди, яким абсолютно нічого втрачати. Тож, відповідаючи на ваше запитання, що може бути далі, після Путіна, – цілком можливо, що буде і такий сценарій. Страшний, але швидкий", – сказала журналістка.

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст:

Кадиров і Пригожин неодноразово за час повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну критикували регулярну армію й вимагали змінити деяких воєначальників. За даними проєкту InformNapalm, із лютого військово-політичне командування РФ усунуло від виконання обов'язків за провали так званої спецоперації 12 генералів. Серед усунених – командувач угруповання російських військ "Центр" генерал-полковник Олександр Лапін, якого критикували Кадиров і Пригожин, зокрема, за відступ із Лимана Донецької області.

Аналітики американського Інституту дослідження війни (ISW) вважають, що критика військового командування з боку Кадирова і Пригожина підірвала авторитет Путіна. "Їхні заяви 1 жовтня вплинули на російський інформаційний простір. Разом вони зламали кремлівський наратив, який намагався пом'якшити удар поразки навколо Лимана", – зазначили експерти.

В ISW, крім того, вважають, що через прорахунки на полі бою та мобілізацію, а також після заяв Кадирова і Пригожина Путін зіткнувся з розколом між військовими, патріотами та блогерами (блогери підтримали критику на адресу військового керівництва). Усі ці групи осіб, на думку експертів ISW, можуть почати поширювати інформацію про те, що президент РФ не повністю контролює ситуацію.

На думку російської журналістки Юлії Латиніної, Путін може зіткнутися з перспективою загроз для своєї влади на тлі вторгнення в Україну, що невдало складається. За її словами, "гризня" в оточенні президента РФ уже відбувається і поведінка Кадирова з Пригожиним свідчить про їхні амбіції.

Російський публіцист Олександр Невзоров, який набув українського громадянства, також звернув увагу на те, що Кадиров і Пригожин останнім часом значно посилили свій вплив, а в Росії діють приватні армії й на руках у росіян багато зброї, тому після закінчення війни на території України вона, на думку журналіста, спалахне на території Росії.