Кулеба не очікує постачання винищувачів Україні найближчим часом

Кулеба вважає, що необхідно розпочати навчання українських пілотів на західних літаках уже зараз
Фото: EPA
Україна навряд чи отримає винищувачі для боротьби з російською агресією найближчим часом. Таку думку висловив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Bild am Sonntag, опублікованому 11 березня.

не очікую, що постачання винищувачів відбудеться найближчим часом, тому що це дуже складне завдання з погляду логістики й техніки. Тож ми радимо розпочати навчання українських пілотів на західних літаках уже зараз, щоб, коли буде ухвалено рішення про надання літаків, не гаяти час і багато місяців на навчання", сказав Кулеба.

Контекст:

Україна закликає союзників надати їй бойові літаки західного типу з початку повномасштабної війни, обговорення питання в публічній площині активізувалося протягом останніх місяців. 20 січня президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників восьмого "Рамштайну" із закликом дати Україні винищувачі F-16 і далекобійні ракети. Глава МЗС України 23 січня заявив, що питання передання Україні бойових літаків "зрушило з мертвої точки".

Глава Пентагону Ллойд Остін сказав 14 лютого за підсумками дев'ятого "Рамштайну", що в нього немає оголошень на тему передання Україні західних винищувачів. Водночас міністр оборони України Олексій Резніков упевнений, що в України "точно будуть сучасні літаки".

На початку березня Польща і Словаччина заявили про готовність передати Україні МіГ-29. Прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін, яка 10 березня відвідала Київ, також заявила, що питання передання Фінляндією Україні винищувачів можуть обговорювати.