Курца позбавили депутатського імунітету

9 жовтня Курц подав прохання про відставку
Фото: EPA

Національна рада Австрії позбавила ексканцлера Себастьяна Курца депутатського імунітету. Про це повідомляє австрійський телеканал ORF.

Як зазначає канал, зняття недоторканності дасть можливість прокуратурі продовжити розслідування проти колишнього канцлера за підозрою в корупції.

Зокрема, його підозрюють у тому, що на гроші платників податків він оплачував соцопитування, штучно скоректовані на його користь, що дало йому можливість домогтися посади лідера Австрійської народної партії та канцлера.

Сам Курц каже, що зацікавлений у якнайшвидшому проясненні ситуації, і заперечує обвинувачення.

Контекст:

У грудні 2013 року, у 27 років, Курц став наймолодшим міністром закордонних справ у світі в уряді Вернера Файмана. Курц замінив на цій посаді Міхаеля Шпінделеґґера, коли навчався на юридичному факультеті Віденського університету.

18 грудня 2017 року він став канцлером Австрії, ідеться в біографії на його сайті. Тоді йому був 31 рік, він став наймолодшим канцлером в історії країни.

6 жовтня співробітники прокуратури обшукували офіс Курца, міністерство фінансів та штаб-квартиру керівної Австрійської народної партії (ÖVP) у справі про зловживання довірою, хабарництво та корупцію. Окрім канцлера, під підозру потрапили, зокрема, його радник Стефан Штайнер, спеціаліст зі зв'язків зі ЗМІ Джеральд Флейшманн, генеральний секретар міністерства фінансів Томас Шмід, колишня міністерка у справах сім'ї та дослідниця громадської думки Софі Кармасін.

9 жовтня стало відомо, що керівництво партії "Зелені" вимагає відставки канцлера. "Зелені" запропонували ÖVP замінити Курца. Серед варіантів призначення на цю посаду – віцеканцлер Вернер Коґлер та лідер фракції "Зелені" в парламенті Зіґрід Маурер. Того самого дня Курц подав прохання про відставку.