Ландсбергіс: У Росії моральне виродження людей. Їм аби прославляти фюрера Путіна. Це вже було за Гітлера

Ландсбергіс сказав, що у росіян "у практиці голодомор і масове знищення людей, яких досить назвати ворогами"
Фото: EPA
Литовський політик, мистецтвознавець, публіцист, ексглава Сейму Литви Вітаутас Ландсбергіс в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону заявив про страшне моральне виродження росіян.

На запитання журналіста про те, які варіанти є сьогодні у Росії, Ландсбергіс сказав: "Найкращий варіант був би для Росії, можливо, частково рятівний для Росії, якщо її взагалі можна врятувати в тій ситуації, до якої її довели... Тут усе: і мораль, і демографія, і стан держави. І якесь виродження людей. Страшне моральне виродження, коли їм на все начхати, тільки прославляти фюрера Путіна".

За словами політика, це вже було за лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера.

"Дуже схоже явище. Це не можна назвати суспільством. Воно перебуває у пасивному стані, погоджуючись на заклання, на ситуацію вигнанців", – зазначив Ландсбергіс.

Він додав, що у росіян "у практиці голодомор і масове знищення людей, яких досить назвати ворогами".

У перспективі у РФ, за словами Ландсбергіса, затяжна катастрофа і поглинання Китаєм.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Ландсбергіс народився 1932 року в Каунасі. Навчався в консерваторії у Вільнюсі. Викладав у музичній школі, Вільнюському педагогічному університеті та Вільнюській консерваторії. Захистив докторську дисертацію.

Ландсбергіс випустив понад 30 книг (він досліджував переважно творчість литовського художника та композитора Мікалоюса Чюрленіса), писав політичні мемуари, вірші.

1988 року став членом ініціативної групи литовського руху за перебудову "Саюдісом", а потім і його лідером. На виборах 1989 року його обрали народним депутатом СРСР. 11 березня 1990 року за його участі Верховна рада Литовської РСР ухвалила декларацію про відновлення незалежності Литви. Того самого дня його обрали головою Верховної ради Литви, і він обіймав цю посаду до 1992 року. У 1996–2000 роках він був очільником Сейму Литви. У 2003–2014 роках був членом Європейського парламенту.

Син Ландсбергіса Вітаутас В. Ландсбергіс – прозаїк і кінорежисер, онук Габріелюс Ландсбергіс – міністр закордонних справ Литви.