"Лапи геть від нашого прапора, російська паскуда!" Нардеп від "Слуги народу" побився із росіянином в Анкарі на саміті ПАЧЕС через український прапор. Відео

Член російської делегації спробував забрати український прапор, нардеп Маріковський відбив його назад
Скріншот: Oleksandr Marikovski / Facebook

У кулуарах саміту Парламентської асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) в Анкарі (Туреччина) 4 травня сталася сутичка через спробу одного з російських учасників заходу забрати український прапор у делегації Верховної Ради України.

Кадри бійки оприлюднив 4 травня у Facebook нардеп від "Слуги народу" Олександр Маріковський. Російський делегат, як зрозуміло з відео, вирвав у Маріковського з рук прапор і намагався піти, але український депутат наздогнав його та повернув собі відібраний росіянином прапор.

"Лапи геть від нашого прапора, лапи геть від України, російська паскуда!" – підписав він відео.

Пізніше у коментарях до свого поста український нардеп уточнив, що представник РФ, який намагався забрати український прапор, – це Валерій Ставицький, секретар російської делегації в ПАЧЕС.

До того, як сталася сутичка в кулуарах ПАЧЕС, депутати ВР спробували зірвати виступ російської делегації, пише турецьке агентство Anadolu.

Це сталося під час виступу депутатки Держдуми від "Единой России" Ольги Тимофєєвої, яка повісила на піджак "георгіївську стрічку" – символ російської агресії. Українські депутати розгорнули прапори за її спиною й скандували антиросійські гасла, а члени російської делегації намагалися зупинити дії українців. Цей момент, знятий на відео, Anadolu оприлюднило у Twitter.

Зазначають, що під час виступу Тимофєєвої місце керівника української делегації, депутатки ВР від "Слуги народу" Анни Пуртової було порожнім, а суперечки між українською й російською делегаціями тривали.

"Європейська правда" пише, що в ситуацію втрутився спікер парламенту Туреччини Мустафа Шентоп, який оголосив перерву й висунув вимогу, щоб делегацію, яка порушила регламент заходу, вивели із зали.

"Тут буде говорити той, кому надано слово. Я не дозволю порушити спокій і порядок ведення заходу. Якщо в когось є такі наміри, то нехай покине приміщення", – сказав він.

Шентоп наголосив, що не допускає таких дій, і попросив покинути залу тих, хто хоче виступити без надання слова.

Контекст:

Парламентську асамблею Організації Чорноморського економічного співробітництва було створено 26 лютого 1993 року. До її складу після виключення Росії входять 12 країн: Албанія, Азербайджан, Болгарія, Вірменія, Греція, Грузія, Македонія, Молдова, Румунія, Сербія, Туреччина і Україна. Маріковський називав ПАЧЕС "найбільш проросійським міжнародним майданчиком".

У грудні 2022 року, як повідомляв Маріковський, Росію виключили з ПАЧЕС. До порядку денного 61-ї Генеральної асамблеї ПАЧЕС, яка 4–5 травня триває в Анкарі, внесено питання щодо підтвердження мандатів членів національної делегації РФ, сформованої після проведення в Росії парламентських виборів. Президія Меджлісу кримськотатарського народу 4 травня заявила про неприпустимість підтвердження мандатів членів національної делегації РФ як членів ПАЧЕС.