Латвія пропонує ввести санкції проти Росії через арешт Навального

18 січня Навального заарештували на 30 діб
Фото: EPA
Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс вважає, що Рада Європи має втрутитися в ситуацію з арештом російського опозиціонера Олексія Навального.

Латвія звинуватила Москву в порушенні міжнародних зобов'язань через арешт російського опозиціонера Олексія Навального після його повернення з Німеччини до Росії. Про це йдеться в заяві міністра закордонних справ Латвії Едгарса Рінкевичса у Twitter.

"Несправедливий суд у Москві заарештував Олексія Навального на 30 днів. Росія знову порушує свої міжнародні зобов'язання, Латвія закликає Раду Європи та відповідні міжнародні організації втрутитися, ми також маємо обговорити це в Раді із закордонних справ ЄС та ввести нові санкції проти Росії", – написав він.

Навальний із серпня 2020 року проходив лікування і реабілітацію в Німеччині після того, як 20 серпня 2020 року йому стало зле під час перельоту з Томська в Москву, тоді літак екстрено сів в Омську. Спершу Навальний перебував у лікарні в Омську, а 22 серпня його доправили до берлінської клініки "Шаріте". Німецький уряд 2 вересня повідомив, що в організмі Навального знайшли сліди речовини, схожої за складом на нервово-паралітичний агент "Новачок". Факт отруєння Навальног речовиною із групи "Новачок" підтвердили також лабораторії у Франції та Швеції. Політик був у комі 18 днів. 22 вересня його виписали із клініки.

У міністерстві закордонних справ РФ зазначили, що заяви про отруєння Навального не підкріплені фактами. Глава Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін стверджував, що на момент вильоту до Німеччини слідів отрути в організмі політика не було.

13 січня 2021 року Навальний заявив, що почувається майже здоровим і готовий повертатися в Москву. Того самого дня стало відомо, що з 29 грудня 2020 року він перебуває у федеральному розшуку в Росії.

Федеральна служба виконання покарань РФ заявила, що "вживатиме усіх заходів" для затримання опозиціонера у справі "Ів Роше", вирок щодо якого ухвалили 2014 року. Тоді політика визнали винними в шахрайстві та легалізації злочинних коштів, йому призначили умовне покарання у вигляді 3,5 року позбавлення волі з п'ятирічним випробувальним строком, а 2017 року випробувальний строк продовжили на один рік. Він закінчився 29 грудня 2020 року, до цього терміну Навальний мав не рідше ніж двічі на місяць приходити на реєстрацію в органи ФСВП. У відомстві заявили, що політик не виконував покладених на нього судом обов'язків і ухилявся від контролю кримінально-виконавчої інспекції.

17 січня Навальний повернувся в Росію. Одразу після прильоту його затримали в аеропорту "Шереметьєво", після чого відвезли у другий відділок поліції міста Хімки (Московської області). Спочатку літак, яким із Берліна летів опозиціонер, планували посадити у" Внукові", там почали збиратися прибічники Навального. У "Внукові" силовики затримали понад 30 осіб.

18 січня Хімкинський міський суд на виїзному засіданні заарештував його на 30 діб.