Латвія, Румунія й Польща закликали союзників негайно посилити ППО на східному фланзі НАТО

18 вересня в Бухаресті відбулася зустріч міністрів оборони "Бухарестської дев'ятки"
Фото: Andris Spruds / Facebook

Глави міноборони трьох країн НАТО – Румунії, Польщі й Латвії – 18 вересня написали спільний лист до союзників по Альянсу, в якому наголосили на необхідності негайно посилити заходи ППО на східному фланзі. Про це повідомляють на сайті оборонного відомства Латвії.

Зазначають, що під час зустрічі міністрів оборони "Бухарестської дев'ятки" відбулися переговори глав оборонних відомств Латвії, Румунії, Польщі й Литви, на яких обговорили нещодавні порушення повітряного простору НАТО російськими ударними безпілотниками.

Міністри оборони Румунії, Польщі й Латвії, на територію яких залітали російські дрони і ракети, підписали спільний лист до союзників по НАТО.

"Повномасштабна війна Росії в Україні підриває мир і глобальну безпеку в усьому світі. Російська агресія і надалі створює ризики й загрози для країн НАТО, включно з порушенням повітряного простору НАТО російськими безпілотниками, – наголосив латвійський глава міноборони Андріс Спрудс. – За останній місяць інциденти з російськими безпілотниками сталися не лише в Латвії, а й у Румунії та Польщі. Це нова реальність, яку ми не маємо ігнорувати і на яку ми не можемо не реагувати".

За словами Спрудса, НАТО потрібно зміцнити свою здатність виявляти, ідентифікувати й нейтралізувати об'єкти, що низько й повільно летять, а ротацію ППО Альянсу треба ввести негайно.

До складу "Бухарестської дев'ятки" входять Латвія, Литва, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія й Болгарія.

За підсумками зустрічі в Бухаресті 18 вересня міністри у спільній заяві засудили повномасштабну війну країни-агресора Росії проти України, а також неодноразові порушення повітряного простору НАТО російськими безпілотниками й ракетами в Латвії, Румунії та Польщі.

Контекст:

Під час повітряних атак по Україні російські ракети і дрони неодноразово залітали на територію сусідніх країн (зокрема Румунії, Польщі, Молдови), також там падали їхні уламки.

8 вересня президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що вранці 7 вересня на сході країни розбився російський військовий безпілотник. У латвійському міноборони зазначили, що він прилетів із боку Білорусі. 9 вересня у Латвії підтвердили, що на території країни розбився російський ударний безпілотник Shahed із вибухівкою.

За підрахунками "Верстки" на 9 вересня, за час повномасштабної війни в Україні уламки безпілотників і ракет понад 30 разів знаходили на території семи країн (не тільки сусідніх): окрім Румунії (найчастіше), Молдови, Польщі та Латвії, також у Білорусі, Болгарії та Хорватії.