Лідер Консервативної партії Канади запропонував уряду надати Україні зброю, призначену для курдів

Канада закупила для курдів гвинтівки, кулемети, легкі міномети, гранатомети та протитанкові комплекси

Фото: scazon / Flickr

У межах оновленої місії Канади з боротьби з угрупованням "Ісламська держава" уряд країни планував надати курдським силам озброєння на $9,5 млн. Лідер Консервативної партії Канади Ендрю Шир і його партія вважають, що цю зброю краще передати Україні.

Уряд Канади має надати Україні зброю, призначену курдським силам, які ведуть боротьбу з угрупованням "Ісламська держава" (ІД). Таку думку висловив лідер Консервативної партії Канади Ендрю Шир, повідомляє The Canadian Press.

У межах оновленої місії Канади з боротьби бойовиками ІД, уряд країни планував надати курдським силам озброєння на $9,5 млн. Військова допомога мала охоплювати гвинтівки, кулемети, легкі міномети, гранатомети та протитанкові комплекси.

Однак виникли проблеми з одержанням схвалень від уряду Іраку, а також із запевненнями, що зброю буде відповідно захищено і вона не опиниться в руках воєнізованих груп, які звинувачують у скоєнні воєнних злочинів в Іраку.

Зброю було закуплено ще наприкінці 2017 року, зараз вона на складах у Монреалі.

Шир і представники його партії вважають, що цю зброю краще передати Україні.

"Вони дозволили цій зброї лежати на зберіганні та збирати пил, а тим часом агресія в Україні загострюється. Замість того, щоб ця зброя іржавіла, передайте її в руки людей, які можуть її використати", – заявив представник Консервативної партії, міністр оборони тіньового уряду Джеймс Безан.

13 грудня 2017 року Канада внесла Україну до списку держав, у які дозволено експорт вогнепальної зброї.

16 березня 2018 року глава МЗС Канади Христя Фріланд заявила, що Канада виділить $4,65 млн на підтримку Збройних сил України.