Лідери африканських країн запропонують Україні та РФ кілька кроків для "зміцнення довіри" – Reuters

Президент ПАР відвідав Польщу і вирушив до України
Фото: EPA
Лідери африканських країн, які їдуть в Україну, можуть запропонувати Києву низку заходів для зміцнення довіри з країною-агресором Росією. Про це йдеться в матеріалі Reuters, опублікованому 15 червня.

Агентство посилається на проєкт рамкового документа, який опинився у розпорядженні редакції. До складу місії входять лідери Замбії, Коморських Островів, Конго-Браззавіля, Єгипту, Сенегалу та Уганди. Очолює делегацію президент Південно-Африканської Республіки (ПАР) Сиріл Рамафоса.

16 червня делегація зустрінеться із президентом України Володимиром Зеленським, а 17 червня вона вирушить до Санкт-Петербурга, де зустрінеться із президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним.

Як пише Reuters, у рамковому документі йдеться, що мета місії полягає в тому, щоб "заохочувати важливість миру і спонукати сторони погодитися на дипломатичний процес переговорів". У ньому вказано, що санкції, накладені на країну-агресора РФ, негативно вплинули на економіку та засоби до існування країн Африки.

Згідно з документом, у межах переговорів лідери африканських країн хочуть запропонувати такі кроки:

  • вивести російські війська з території України;
  • не розміщувати ядерну зброю у Білорусі;
  • зупинити дію ордера на арешт Путіна;
  • послабити санкції проти РФ.

Члени африканської делегації вважають, що такі заходи "сприятливо" вплинуть на створення умов для припинення вогню. А це, на їхню думку, дасть змогу сторонам "зміцнити довіру та розглянути можливість формулювання своїх стратегій відновлення миру".

Контекст:

16 травня президент ПАР Рамафоса заявив, що африканські країни пропонують свою ініціативу, щоб допомогти завершити війну РФ проти України. 7 червня стало відомо, що президенти кількох африканських країн відвідають Київ і Санкт-Петербург, щоб зустрітися з президентами Росії та України.

15 червня пресслужба Рамафоси повідомила, що він відвідав Польщу і вирушив до України для переговорів із Зеленським. "Людські та негативні економічні наслідки й напруженість, які виникають унаслідок конфлікту між Україною та Росією, це серйозна ситуація, яка торкається всіх нас у взаємопов'язаному світі", сказав Рамафоса напередодні візиту до України.