Лідери G7 ухвалили заяву щодо України: закликали РФ вивести війська й анонсували обмеження експорту російських алмазів

Лідери G7 зібралися на саміт у Хіросімі
Фото: ЕРА
19 травня, у перший день роботи саміту "Групи семи" в Японії лідери G7 ухвалили заяву щодо України, її текст опубліковано на сайті Білого дому.

У заяві йдеться, що лідери G7 підтвердили підтримку України в її протистоянні незаконній, невиправданій і неспровокованій війні, яку розв'язала Росія, і засудили порушення Росією Статуту ООН.

"15 місяців російської агресії забрали тисячі життів, завдали величезних страждань народу України й поставили під загрозу доступ до продовольства й енергії для багатьох найуразливіших прошарків населення світу. Ми висловлюємо наше повне співчуття українському народу у зв'язку з його втратами і стражданнями. Ми висловлюємо вдячність українському народу за його мужній опір. Наша підтримка України не ослабне. Ми не ослабнемо у своєму прагненні пом'якшити вплив незаконних дій Росії на решту світу", – ідеться в документі.

Лідери G7 заявили, що здійснюють нові кроки для підтримки України і щоб Росія зазнала поразки.

"Ми підтверджуємо наше зобов'язання надати фінансову, гуманітарну, військову й дипломатичну підтримку, необхідну Україні, стільки, скільки буде потрібно. Ми вводимо подальші санкції й заходи щодо збільшення витрат для Росії й тих, хто підтримує її воєнні зусилля", – додали автори заяви.

Згідно з документом, лідери G7:

  • закликали Росію припинити агресію й негайно, повністю й беззастережно вивести свої війська й військову техніку з усієї міжнародно визнаної території України;
  • наголосили, що "Росія почала цю війну й може її закінчити" і що справедливого миру не можна досягнути без повного й беззаперечного виведення російських військ і військової техніки;
  • заявили про неприйнятність ядерної риторики РФ;
  • висловили стурбованість ситуацією на Запорізькій атомній електростанції, яка опинилася під контролем окупантів;
  • зобов'язалися й далі надавати допомогу Україні у сфері безпеки й економічну допомогу;
  • вітали "постійну рішучість і зусилля українського уряду й народу щодо боротьби з корупцією" й закликали продовжувати реформи.

Крім того, лідери G7 заявили, що, "як і раніше, єдині у введенні скоординованих санкцій та інших економічних заходів для подальшого підриву здатності Росії здійснювати незаконну агресію".

Зокрема, країни групи обіцяли перешкоджати обходу Росією санкцій, закликали треті країни припинити підтримку РФ, анонсували нові заходи проти її фінансового сектора, заявили про прихильність зберігати стелю цін на російську нафту і про намір скорочувати залежність від російської ядерної енергетики.

"З метою скорочення доходів, які отримує Росія від експорту алмазів, ми продовжимо тісну співпрацю щодо обмеження торгівлі й використання алмазів, добутих, оброблених або вироблених у Росії, і взаємодіятимемо з головними партнерами з метою забезпечення ефективної реалізації майбутніх скоординованих обмежувальних заходів, зокрема за допомогою технологій відстеження", – додали автори заяви.

Також G7 підтримала притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини за допомогою міжнародних механізмів, зокрема Міжнародного кримінального суду.

"З Хіросіми, "символу миру", ми обіцяємо, що члени G7 мобілізують усі інструменти нашої політики й разом з Україною докладуть усіх зусиль для якнайшвидшого встановлення всеосяжного, справедливого й міцного миру в Україні", – резюмували лідери "Групи семи".

Контекст:

Саміт країн G7 (США, Японії, Канади, Франції, Німеччини, Італії, Великобританії та ЄС) у Хіросімі відбудеться 1921 травня. Очікують, що в саміті візьме участь президент України Володимир Зеленський.