Літаки РФ порушили правила міжнародної авіації над Балтійським морем, для їхнього супроводження підняли винищувачі НАТО

Країни НАТО регулярно піднімають винищувачі для перевірки російських літаків, які літають без попередження
Фото: kam.lt (архів)
Винищувачі місії Балтійського повітряного патрулювання НАТО 3 лютого піднімалися у повітря, щоб супроводити російський Ту-154 та три військові літаки. Про це повідомило 7 лютого міноборони Литви.

Балтійське повітряне патрулювання впізнало Ту-154, що летів "з основної частини Росії" до Калінінграда з увімкненим радіолокаційним відповідачем, відповідно до плану польоту, підтримуючи радіозв'язок із Регіональним центром управління польотами.

Його супроводжували Су-35, МіГ-31, Су-27, які летіли у зв'язці. Жоден із цих літаків не мав радіолокаційних відповідачів, заповнених планів польоту, не підтримував зв'язку з Регіональним центром управління польотами.

Щоб ідентифікувати та супроводити військові літаки РФ, які пролітали в міжнародному просторі над Балтійським морем із порушенням правил міжнародної авіації, було піднято винищувачі Балтійського повітряного патрулювання НАТО.

Контекст:

2020 року винищувачі НАТО здійснили 350 вильотів для перехоплення російських літаків.

2021 року винищувачі НАТО здійснили майже 370 злетів над Європою, переважно для перевірки літаків, які літали без попередження в повітряному просторі союзників. Приблизно 80% усіх вильотів (290) спричинили польоти російської військової авіації.

Про аналогічні випадки 2022 року вже повідомляли Естонія та Великобританія.