Литва закупить для України і власної армії FPV-дрони на €8 млн

Литва закупить велику партію FPV-дронів для України
Фото: kam.lt

Міністерство оборони Литви закупить у місцевих виробників 8 тис. FPV-дронів на €8 млн. 5 тис. безпілотників передадуть Україні. Про це йдеться в заяві міністра оборони Лаурінаса Кащюнаса, опублікованій 26 серпня на сайті литовського відомства.

Зазначають, що Агентство оборонних ресурсів закуповує дрони у п'яти литовських виробників.

"Ми прагнемо сприяти виробництву дронів і антидронів у Литві. Безпілотники відіграють важливу роль на українському полі бою, а технології й можливості безпілотників є передумовою для сучасних збройних сил. Ця закупівля, безперечно, пов'язана з основними інтересами національної безпеки", – наголосив міністр.

Дрони як для України, так і для литовської армії закуповують з усім додатковим обладнанням і навчанням, потрібним для запуску й управління. Планують, що перші безпілотники доправлять в Україну наприкінці вересня. Інші передадуть до кінця цього року.

Контекст:

Литва активно допомагає Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ у лютому 2022 року.

У литовському міноборони 9 серпня зазначили, що країна надала Україні військової підтримки на понад €641 млн.

На період 2024–2026 років Литва запланувала для України пакет військової допомоги в розмірі €200 млн, повідомляли на сайті міноборони країни.

24 серпня прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте оголосила, що країна виділить Україні €35 млн на закупівлю військового обладнання.