Лукашенко в Китаї шукає шляхи обходу санкцій, але не тільки – Інститут вивчення війни

Лукашенко прилетів до Пекіна 28 лютого
Фото: ЕРА
Візит самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка до Китаю має не лише економічні, а й політичні цілі. Про це в оперативному аналізі 1 березня пише американський Інститут вивчення війни (ISW).

За його даними, 1 березня Лукашенко і глава КНР підписали пакет із 16 документів, які можуть сприяти обходу російських санкцій завдяки спрямуванню китайської допомоги в Росію через Білорусь.

Документи містять стратегію спільного білорусько-китайського промислового розвитку, договір про білорусько-китайську науково-технічну співпрацю на 2023–2024 роки й меморандум про взаєморозуміння щодо спільних проєктів із використанням державних кредитів Китаю.

"Лукашенко заявив, що Білорусь зацікавлена в поглибленні співпраці з Китаєм у галузі технологічного розвитку, включно зі створенням спільних підприємств, модернізацією білоруських підприємств сучасними китайськими технологіями, торгівлею товарами та послугами. Він також сказав, що Мінськ зацікавлений у вивченні компетенцій і технологій китайських компаній у виробництві двигунів, трансмісій, мостів, інших вузлів та агрегатів", – ідеться в повідомленні.

Невизнаний президент РФ, напевно, хоче підтримати свої давні зусилля щодо розвитку китайського економічного впливу в Білорусі, щоб застрахуватися від посилення "інтеграції" із РФ, вважають військові експерти. Нагадуючи, що Лукашенко шукає китайську підтримку, водночас намагаючись відтермінувати поглинання Росією через Союзну державу.

Контекст:

Лукашенко прилетів до Пекіна 28 лютого. У Китаї в нього заплановано переговори зі "старим другом" Сі Цзіньпіном і низку інших зустрічей. Візит триватиме до 2 березня, він відбувається на тлі загострення відносин між Вашингтоном і Пекіном через побоювання, що Китай може ухвалити рішення про надання Росії летальної допомоги.

Перед цим Лукашенки і Сі Цзіньпін зустрічалися в Самарканді на саміті Шанхайської організації співпраці торік у вересні. Під час зустрічі вони домовилися підвищити рівень відносин двох країн до "всепогодного і всебічного стратегічного партнерства".