Лукашенко зняв маску в лікарні для пацієнтів із COVID-19, щоб довести, що він не "двійник". Відео

Лукашенко: Живий я, бо дехто пише, що двійник приходить
Скріншот: Пул Первого / Telegram
Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, спустив з обличчя респіратор у "червоній зоні" лікарні в місті Орша, де лікують пацієнтів з коронавірусною інфекцією, щоб показати, що він "справжній". Відео опублікував пов'язаний із пресслужбою Лукашенка Telegram-канал "Пул Первого".

"Живий я, бо дехто пише, що двійник приходить", – сказав Лукашенко. "Нас, пенсіонерів, цим не візьмеш", – запевнила у відповідь пацієнтка та потиснула Лукашенку руку.

Політик також побував у палаті пацієнтів, які одужують, з ними він спілкувався зі спущеною на підборіддя маскою.

Наприкінці жовтня під час відвідування лікарні у Гродненській області Лукашенко заявив, що ніколи не був проти носіння масок, але "культура їхнього використання є лише у лікарів", і "примушувати громадян носити маски не треба", повідомляла його пресслужба. Він також виступив проти обов'язкової вакцинації проти коронавірусу.

"Ви довели на практиці: провакцинувався – менше хворієш, а якщо захворів – жити будеш, вилікуємо… Я за те, щоб вакцинувати. Але не треба людині на груди коліном та колоти вакцину. Я проти насильства", – заявив Лукашенко.

9 жовтня в Білорусі запровадили масковий режим, але вже наприкінці місяця, після критики Лукашенка, МОЗ скасувало штрафи за його недотримання.

Контекст:

На початку епідемії коронавірусу Лукашенко скептично висловлювався про серйозність загрози. Зокрема, він називав заходи, яких вживають іноземні держави для боротьби з коронавірусом, "коронапсихозом". Згодом він змінив думку. Коли Лукашенко говорив про першого зареєстрованого в країні померлого від коронавірусу, обурився: "Завтра 80 років буде – чого ти ходиш тією вулицею?"

Улітку 2020 року в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитру Гордону Лукашенко розповів, що перехворів на коронавірусну інфекцію. Він вважає, що її "підкинули".

Навесні 2021 року Лукашенко заявив, що не має наміру вакцинуватися проти коронавірусу і ніколи не робив щеплення проти грипу.

У жовтні Лукашенко припустив, що COVID-19 може стати "ліками від онкологічних захворювань".

За даними Університету Джонса Гопкінса, у Білорусі зафіксували 612 тис. випадків COVID-19, померло від хвороби 4,7 тис. людей.

Лікар реанімації Вітебської лікарні швидкої допомоги Ростислав Савицький повідомив в інтерв'ю "Настоящему времени" 25 жовтня, що офіційні дані в країні занижено в рази. "У нас подають офіційну статистику – десь приблизно 16–17 смертей за добу. Проте можу говорити, що тільки у нашій лікарні зараз середня кількість смертей за добу майже 10", – сказав він.