"Має бути потужнішою". Зеленський вважає реакцію світу на слова Лаврова про єврейську кров Гітлера надто слабкою

Зеленський: Я вважаю, що реакція має бути потужнішою, вона має бути блискавичною
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вважає надто слабкою реакцію світу на слова глави МЗС Росії Сергія Лаврова про єврейську кров лідера нацистської Німеччини Адольфа Гітлера. Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу Fox News, фрагмент якого було опубліковано 7 травня.

"Ми звикли до таких нападків. Реакція світу все ще слабка на цю фразу Лаврова. Я вважаю, що реакція має бути потужнішою, вона має бути блискавичною", – заявив він.

Зеленський додав, що світові лідери зазвичай у пам'ятні дати, такі як день пам'яті жертв Голокосту, кажуть: "Ніколи знову".

"Не чекайте – це моє повідомлення. Не чекайте офіційних дат", – сказав президент.

Відео: Fox News / YouTube

Контекст:

Лавров 1 травня в інтерв'ю італійській телекомпанії Mediaset порівняв Зеленського і Гітлера, заявивши, що останній теж "мав єврейське коріння". Також він заявив, нібито найбільші антисеміти – євреї. В Ізраїлі різко розкритикували його слова. Міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід назвав слова Лаврова "непрощенною й обурливою заявою, а також жахливою історичною помилкою". Посла РФ в Ізраїлі викликали до МЗС для роз'яснювальної розмови.

Зеленський висловив обурення стосовно заяви Лаврова: "Ці слова означають, що найвищий дипломат РФ перекладає на єврейський народ провину за злочини нацистів. Немає слів".

Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав коментарі Лаврова мерзенними й образливими для Зеленського, України, Ізраїлю та єврейського народу.

У Німеччині засудили висловлювання Лаврова, Ізраїль вимагав вибачення від нього. Але у МЗС РФ не перепросили і назвали заяву Лапіда "антиісторичною".

5 травня прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет заявив, що президент РФ Володимир Путін попросив вибачення у нього за висловлювання Лаврова. Водночас у Кремлі про вибачення Путіна не повідомляли.