Макрон про винищувачі для України: Не протягом найближчих тижнів

За словами президента Франції, він виступає за "кориснішу і швидшу зброю"
Фото: ЕРА
Франція припускає передання Україні винищувачів для захисту від російської агресії. Про це президент країни Еммануель Макрон заявив журналістам після позачергового засідання Європейської ради у Брюсселі 9 лютого, брифінг Sky News транслював у YouТube.

Говорячи про строки, Макрон заявив, що "за всіх обставин винищувачі для України не можуть доправити упродовж найближчих тижнів".

"Я нічого не відкидаю… але це не відповідає сьогоднішнім вимогам", – заявив французький президент.

За словами політика, він виступає за "кориснішу і швидшу зброю".

"Дуже важливо, щоб союзники віддавали перевагу найкориснішому устаткованню і найшвидшому", – зазначив Макрон.

Він додав, що необхідно збільшити постачання Україні артилерійських знарядь і боєприпасів, щоб вона могла розпочати наступ, пообіцявши "попрацювати над цим протягом найближчих днів".

Контекст:

30 січня 2023 року Макрон заявив, що припускає передання Україні військових літаків західними партнерами.

Виступаючи разом із Макроном на пресконференції 8 лютого, президент України Володимир Зеленський подякував йому за лідерство в рішенні про передання легких танків. Макрон, зі свого боку, заявив, що Україна може розраховувати на Францію, Росія не може і не має перемогти у війні.

Станом на грудень 2022 року, як повідомляло видання CNews із посиланням на дані Єлисейського палацу, Франція виділила Україні €2,7 млрд допомоги, з якої військової допомоги – на €750 млн. Франція, зокрема, надала Україні САУ Caesar, ЗРК Crotale, протитанкові ракетні комплекси, гаубиці TRF1, бронетранспортери VAB, боєприпаси, спорядження, зазначив телеканал France 24.