Макрон стверджує, що не знав про приїзд Дурова в Париж

Макрон: Я був абсолютно не в курсі
Фото: ЕРА

Президент Франції Еммануель Макрон на пресконференції в Белграді (Сербія) 29 серпня заявив, що не був проінформований про приліт до Парижа російсько-французького мільярдера, засновника Telegram Павла Дурова. Про це пише BFMTV.

За його словами, він "абсолютно не знав" про прибуття бізнесмена, якого затримали просто в аеропорту "Ле Бурже".

"Ми країна, де є поділ влади. Я був абсолютно не в курсі його візиту. Це нормально", – сказав французький президент.

За даними Le Canard enchaîné, під час затримання Дуров заявив поліцейським, що прилетів на зустріч із Макроном, вони нібито мали повечеряти разом.

У коментарі журналістам газети Єлисейський палац офіційно спростував цю інформацію. Він заявив, що того вечора президент перебував на півночі Франції.

За даними The Wall Street Journal, Макрон і Дуров знайомі. Вони нібито обідали разом 2018 року й обговорювали надання бізнесмену французького громадянства. За даними газети, Макрон пропонував Дурову перенести штаб-квартиру його компанії в Париж, проте російський бізнесмен відмовився.

Як зазначила WSJ, Дуров отримав французький паспорт 2021 року.

Контекст:

Дурова затримали ввечері 24 серпня. У прокуратурі Франції повідомили, що це сталося на підставі ордера у справі, яку 8 липня розпочав департамент боротьби з кіберзлочинами. Справу ведуть щодо невстановлених осіб, підозрюваних у співучасті в низці кіберзлочинів.

Правоохоронці тримали Дурова під вартою до 28 серпня. Бізнесмен вийшов на волю під заставу в розмірі €5 млн, йому заборонили покидати Францію. Проти бізнесмена висунули обвинувачення за шістьма пунктами, серед них – відмова надати інформацію або документи на запити уповноважених органів для дозволеного законом прослуховування; співучасть у наданні доступу до Telegram користувачам, які поширюють порнографічний контент із неповнолітніми, продавцям наркотиків, шахраям; відмивання грошей.

ЗМІ зазначали, що головною причиною затримання Дурова є його відмова від модерації Telegram, який часто використовують злочинці, й відмова від співпраці з правоохоронними органами.