Макрон запропонував Корсиці статус автономії, але "ні проти держави, ні без держави"

Особливості острівної спільноти Корсики буде визнано в конституції, заявив французький президент
Фото: ЕРА

Французький острів Корсика має набути статусу автономії. Про це президент Франції Еммануель Макрон заявив 28 вересня у столиці острова Аяччо, виступ транслював канал BFMTV.

Макрон запропонував "вийти на новий етап" відносин центру з островом і додати в конституцію країни автономію для острова, яка не буде "ні проти держави, ні без держави", цитує президента France 24. Він запропонував корсиканським політичним групам і територіальній асамблеї шість місяців для досягнення угоди з урядом щодо "конституційного й органічного тексту", який дасть змогу змінити статус Корсики.

"Я за те, щоб особливості острівної спільноти Корсики було визнано в конституції в окремій статті – як острівної, лінгвістичної та культурної спільноти", – заявив Макрон, додавши, що це забезпечить визнання статусу корсиканців і допоможе уникнути нових конфронтацій.

France 24 зазначає, що промовою в Аяччо Еммануель Макрон завершив 18-місячні переговори між урядом і місцевими політичними лідерами.

"Корсика затамувала подих. Корсика має залишитися Корсикою і стати тією автономною територією, якою вона має бути", – заявила напередодні голова автономістської асамблеї Корсики Марі-Антуанетта Мопертюї, наголосивши на "величезному почутті безправ'я", яке відчуває молодь острова.

Глава корсиканської виконавчої влади Жиль Сімеоне зі свого боку пообіцяв, що автономний статус збереже Корсику частиною Французької Республіки.

Контекст:

Корсика – один із найбільших островів у Середземному морі, розташована неподалік Італії, один із 18 регіонів Франції. Має особливий статус – територіальна спільнота Корсика.

За даними ВВС, Корсика – один із найменш розвинених регіонів Франції, який отримує значні субсидії з Парижа. У період із кінця 1970-х до 2014 року на острові відбувалася запекла боротьба за незалежність, зокрема вибухи на Корсиці й на материковій частині Франції. 2022 року на острові сталися масові заворушення, спричинені вбивством у в'язниці корсиканського націоналіста Івана Колонни, засудженого за вбивство в 1998 році високопосадовця Франції на острові Клода Еріньяка.