Макрона й Шольца в ЄС вважають "кульгавими качками", їх змінять як лідерів Європи нові сили – Politico

Вплив Макрона й Шольца в ЄС іде на спад, пишуть ЗМІ
Фото: EPA

У Європі не впевнені, що канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Франції Еммануель Макрон мають чинити провідний вплив на європейську політику. Про це йдеться у статті Politico, яку опублікували 28 травня.

До виборів у Європарламент залишилося менше ніж два тижні, Макрон перебуває в Берліні, щоб продемонструвати франко-німецьку єдність. За словами неназваного французького чиновника, Макрон прагне "встановити порядок денний" і "викласти стратегічні пріоритети" для майбутнього Європи разом із Шольцом під час візиту. Але в ЄС уже не впевнені, що цим двом політикам потрібно залишатися біля керма, і їм на зміну йдуть нові лідери, ідеться в публікації.

Видання зазначає, що, крім особистої неприязні між Шольцом і Макроном, їхній союз має вигляд ненадійного через розбіжності щодо низки принципових питань – від енергетики до війни в Україні. Але для решти Європи головне не це. Politico пише, що Шольц і Макрон дедалі більше схожі на "кульгавих качок" (цей термін означає політика, який наближається до кінця строку правління і якого не можна обирати знову) в очах своїх колег – лідерів ЄС, оскільки вони обидва послаблені у внутрішній політиці й зіткнулися із "принизливою" поразкою від крайніх правих партій, вказано у статті.

Високопоставлений консервативний політичний діяч у Брюсселі сказав виданню, що Макрона чекає поразка на цих виборах. Інші лідери знають це й відчувають слабкість, зазначив він. За словами політика, навряд чи французький президент після цього зможе "диктувати умови" решті Європи.

Поки Париж і Берлін стикаються із втратою впливу, інші лідери ЄС бачать можливість посилити своє становище, ідеться у статті. На тлі війни в Україні й послаблення франко-німецького союзу важливіші ролі відіграють такі політики, як прем'єр-міністри Польщі Дональд Туск, Естонії Кая Каллас й Італії Джорджа Мелоні, пише Politico.

Контекст:

Чергові вибори у Європейський парламент мають відбутися із 6-го до 9 червня 2024 року.