Манафорт на замовлення Януковича займався дискредитацією Тимошенко – ЗМІ

Манафорта звинувачують у змові проти США
Фото: ЕРА

Дискредитувати лідера "Батьківщини" Юлію Тимошенко на замовлення екс-президента України Віктора Януковича команда американського політтехнолога Пола Манафорта планувала за допомогою відеороликів, статей та соціальних мереж. Про це повідомляє The Guardian.

Колишній голова передвиборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт схвалив у 2011 році розроблений для екс-президента України Віктора Януковича план із дискредитації лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, на той момент лідера опозиції. Про це повідомляє The Guardian із посиланням на матеріали слідства щодо Манафорта.

Дискредитацією Тимошенко зайнялися після президентських виборів в Україні у 2010 році, які виграв Янукович.

Із публікації випливає, що Янукович вирішив лобіювати свої інтереси за кордоном після того, як міжнародна спільнота критично поставилася до арешту й ув'язнення Тимошенко.

The Guardian пише, що стратегією з дискредитації Тимошенко керував колишній репортер Wall Street Journal і Financial Times Алан Фрідман. Йому допомагали люди, пов'язані з Манафортом, зокрема Костянтин Килимник, який має, за даними ФБР, зв'язки з російською військовою розвідкою.

Дискредитувати Тимошенко передбачали за допомогою відеороликів, статей та розміщення інформації в соціальних мережах.

Зокрема, планували порівняти Тимошенко з п'яним екс-президентом РФ Борисом Єльциним і відкоригувати інформацію про лідера опозиції у "Вікіпедії".

Манафорта і його ділового партнера Річарда Гейтса обвинуватили у змові проти США. У 2017 році їм висунули обвинувачення за 12 пунктами і відправили під домашній арешт. За даними слідства, Манафорт і Гейтс згенерували десятки мільйонів доларів доходу в результаті їхньої роботи в Україні. Перший відмив більше ніж $18 млн, а другий – понад $3 млн.

15 грудня 2017 року федеральний суд округу Колумбія послабив запобіжний захід для Манафорта: дозволив йому переїхати до Флориди і зобов'язав носити електронний браслет.

З березня до серпня 2016 року Манафорт займався виборчою кампанією Трампа. У 2000-х роках він консультував в Україні Партію регіонів, прем'єр-міністра, а згодом президента Віктора Януковича, співпрацював із холдингом Ріната Ахметова СКМ.