Масові протести в Білорусі. Волонтери кажуть, що в лікарнях Мінська семеро людей перебувають у критичному стані, загиблих щонайменше троє

Волонтери розповіли про жорстокість силовиків
Фото: svaboda.org

У Білорусі багато постраждалих унаслідок силового розгону протестувальників не хочуть звертатися по медичну допомогу, побоюючись кримінального переслідування, розповіли волонтери громадського об'єднання "Зьвяно".

Волонтери білоруського громадського об'єднання "Зьвяно" виявили в лікарнях Мінська 120 осіб, які постраждали під час масових протестів від дій силовиків, і опитали 30 постраждалих, які дістали травми різного ступеня тяжкості. Станом на 15 серпня волонтери повідомили про сімох поранених, стан яких був критичним, повідомляє "Радые Свабода".

Було опитано працівників швидкої допомоги і постраждалих. Водій швидкої допомоги розповів, що в ніч на 11 серпня біля метро "Пушкінська" в Мінську силовики застосували вогнепальну зброю, внаслідок чого загинуло не менше ніж троє осіб. Водночас офіційно відомо тільки про одного постраждалого – Олександра Тарайковського.

Крім того, з вогнепальним пораненням в реанімаційне відділення 4-ї міської лікарні в ніч на 10 серпня привезли чоловіка.

Волонтери зазначають, що у них є свідчення людей, госпіталізованих із переламами ребер, рук та іншими травмами, які потребували негайної медичної допомоги. Усі вони стверджують, що допомогу їм надали за 6–12 годин після травми, деяким із них – тільки після втрати свідомості.

В організації кажуть, що один загиблий у Гомелі звернувся по допомогу, але дістав відмову. Також не було проведено розслідування і відмовлено у встановленні причини смерті.

Затримані, яких доправили в СІЗО, розповідали про те, що їх обливали водою, примушували їсти білі браслети, деяким вводили внутрішньом'язові ін'єкції, які нібито допомагали приховати сліди побоїв. Один потерпілий говорив, що йому ввели психотропний препарат, після чого він не міг говорити і мав проблеми з диханням.

Багато затриманих кажуть, що їм погрожували вбивством і зґвалтуванням. На прохання про медичну допомогу правоохоронці відповідали побиттям.

Деякі постраждалі дістали травми від світлових і шумових гранат. Їх кидали просто в людей або в безпосередній близькості від них. Одного чоловіка поранили, коли вийшов за пораненим.

Побоюючись обіцяного кримінального переслідування, багато постраждалих не хочуть звертатися по медичну допомогу, кажуть волонтери.

Із 4-го до 8 серпня в Білорусі тривало дострокове голосування на виборах президента, а 9 серпня відбулося основне. На пост президента балотувалося п'ять кандидатів. 14 серпня ЦВК оголосила остаточні підсумки виборів президента. За офіційними даними, перемогу здобув чинний президент Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Решта кандидатів набрала менше ніж 2%. Водночас альтернативні екзитполи показували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Вибори в Білорусі відбувалися без незалежних міжнародних спостерігачів. Після закриття виборчих дільниць 9 серпня в кількох містах почалися протести, які тривають досі. До акцій долучилися трудові колективи найбільших білоруських підприємств. Мітингувальники звинувачують владу у фальсифікації виборів. Для розгону протестувальників силовики застосовували спецзасоби, зокрема в Мінську вони використовували світлошумові гранати, гумові кулі та водомети.

Відомо принаймні про двох загиблих протестувальників, сотні людей постраждали, приблизно 7 тис. було затримано (за офіційними даними, понад 2 тис. із них уже відпустили).