Мати загиблого в Сирії росіянина із ПВК "Вагнер" домагається визнання, що її син "захищав інтереси своєї батьківщини"

Мати Алікова каже, що син був на Донбасі

Скріншот: BBC Russian / YouTube

Росіянка Ніна Атюшева отримала за свого сина Євгена Алікова, загиблого в Сирії у вересні 2017 року найманця ПВК "Вагнер", 5 млн руб. страховки.

Жителька Сєвероонежська Архангельської області РФ Ніна Атюшева домагається визнання учасником бойових дій свого сина Євгена Алікова. Він загинув 2 вересня 2017 року в Сирії, де воював у складі приватної військової компанії (ПВК) "Вагнер". Про це повідомляє "Русская служба ВВС".

Атюшева показала виданий синові 19 травня 2017 року жетон із особистим номером М-3601. Улітку він вирушив воювати до Сирії, а на початку вересня загинув. У довідці написано, що смерть настала у провінції Хомс від "наскрізного вогнепального поранення в черевну порожнину".

Мати отримала за сина страховку на суму 5 млн руб. (приблизно 2,4 млн грн).

"Дуже сильно любив і дітей, і мене. Не пив, дуже ласкавий, завжди піклувався про всіх. Красивий, високий, спортивний. Привезли його – плакали всі", – розповіла вона.

Після похорону Атюшева звернулася до військкомату із запитом про статус сина.

"Я просила роз'яснення: чи належить мені як особі, яка втратила синочка-годувальника, яка-небудь допомога чи якийсь надгробок, пам'ятник. Не знаю, якісь почесті моєму синочкові повинні ж бути ...Мій синочок захищав інтереси своєї батьківщини за її межами, як ми знаємо, за згодою САР (Сирійської Арабської Республіки. – "ГОРДОН")", – написала вона в раду з прав людини при президентові РФ.

Відповідь із військкомату надійшла за півтора місяця: "Визначення статусу вашого сина для подальшого вирішення питання щодо реалізації заходів правового і соціального захисту наразі неможливе".

Відповіли у військкоматі і на звернення депутата місцевої райради: "Ким виданий жетон із особистим номером, як громадянин Аліков Євген Євгенович опинився в Сирійській Арабській Республіці та дістав наскрізне поранення, внаслідок чого помер, установити немає можливості. У зв'язку з чим його статус не визначено".

Атюшева розповіла, що перед поїздкою в Сирію її син воював за бойовиків "ЛНР" на Донбасі.

За інформацією військових, Аліков ще у 18 років був визнаний обмежено придатним до військової служби і офіційно не міг потрапити до Сирії. Окрім того, військовий жетон виявився не встановленого зразка.

Росія офіційно не визнає учасниками бойових дій членів ПВК "Вагнер".

У вересні 2017 року в Сирії загинуло, за підрахунками "Русской службы ВВС", щонайменше 54 росіянина, які воювали у складі ПВК "Вагнер".

За офіційними даними міністерства оборони РФ, втрати особового складу збройних сил Росії протягом усієї операції в Сирії становили 44 людини.

8 лютого 2018 року агентство Reuters повідомило про авіаудар коаліції в Сирії, жертвами якого стало приблизно 100 бійців армії союзників президента Сирії Башара Асада.

Bloomberg з'ясувало, що загинуло понад 200 солдатів-контрактників, більшість з яких була громадянами РФ. Багато з них також воювало проти Збройних сил України на Донбасі.

15 лютого спікер міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що в Сирії внаслідок авіаудару міжнародної коаліції на чолі зі США могли загинути п'ятеро громадян Росії.