Медведєв назвав чотири випадки, в яких Росія може застосувати ядерну зброю

За словами Медведєва, одним із приводів для РФ застосувати ядерну зброю може стати "загроза існуванню країни"
Фото: EPA

Заступник секретаря Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що Росія може застосувати ядерну зброю у чотирьох випадках, повідомило РБК.

Перший випадок – коли по території Росії було завдано удару з використанням засобів ядерного ураження. Другий – будь-яке інше застосування ядерної зброї проти Росії або її союзників.

Третій – зазіхання на критичну інфраструктуру, унаслідок якого російські сили ядерного стримування було паралізовано. Четвертий – акт агресії проти Росії або її союзників, унаслідок якого під загрозою опинилося існування країни.

Контекст:

Наприкінці лютого 2022 року, невдовзі після вторгнення в Україну, президент РФ Володимир Путін наказав перевести сили стримування армії РФ, до яких належить ядерна зброя, в особливий режим бойового чергування. Глава Кремля пояснив своє рішення "агресивними висловлюваннями" з боку найвищих посадовців країн НАТО на адресу Росії.

США засудили рішення Путіна. Офіційна представниця Білого дому Джен Псакі заявила, що президент РФ "створює вигадані загрози, щоб виправдати подальшу агресію". У Пентагоні вважають, що якщо Україна й далі успішно захищатиметься від російського вторгнення, Путін продовжить погрожувати Заходу ядерною зброєю.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 23 березня назвав "небезпечними та безвідповідальними" погрози використання Росією ядерної зброї.

Китай закликав до стриманості. Офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь заявив, що всі сторони мають зберігати спокій та уникати подальшої ескалації.

У МЗС України вважають, що це був спосіб натиснути на українську делегацію перед першим раундом переговорів між Україною та Росією.