Медведєв вимагає за тиждень знайти винних в "умисному забрудненні" нафти в нафтопроводі "Дружба"

Медведєв доручив знайти винних, забезпечити їх покарання і передати матеріали в Генпрокуратуру РФ
Фото: EPA

Міністерство енергетики, міністерство торгівлі і промисловості, Федеральна антимонопольна служба РФ і Ростехнагляд за розпорядженням прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва за тиждень мають встановити винуватців забруднення нафти в нафтопроводі "Дружба", забезпечити їх покарання та розробити заходи недопущення таких інцидентів у майбутньому.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв дав доручення міністерству енергетики, міністерству торгівлі і промисловості, Федеральній антимонопольній службі РФ і Ростехнагляду за сім днів організувати перевірку за фактом порушення показників якості нафти та встановити винуватців, 27 квітня повідомляє прес-служба уряду Росії.

"За результатами перевірки забезпечити покарання осіб, відповідальних за допущені порушення. Матеріали перевірки передати Генеральній прокуратурі Російської Федерації. Подати пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правового регулювання у сфері видобування, зберігання та транспортування нафти з метою недопущення постачання на адресу споживачів нафти, яка не відповідає технічному регламенту Євразійського економічного союзу "Про безпеку нафти, підготовленої до транспортування і (або) використання", – ідеться в повідомленні.

Нафтопровід "Дружба" – найбільша в світі система магістральних нафтопроводів, якою російську нафту постачають у країни Східної і Центральної Європи. Нафтопровід було введено в експлуатацію 1964 року. Протяжність "Дружби" – приблизно 8900 км. Російську нафту постачають у білоруський Мозир, де нафтопровід розгалужується на дві гілки: північну (пролягає територією Польщі, Німеччини, Латвії і Литви) і південну (територією України, Чехії, Словаччини, Угорщини та Хорватії).

19 квітня концерн "Белнефтехим" заявив про різке погіршення якості нафти, що надходить нафтопроводом із Росії. 22 квітня Мозирський нафтопереробний завод було виведено з ладу через неякісну російську нафту, про що повідомили у прес-службі підприємства. 23 квітня Білорусь зупинила експорт світлих нафтопродуктів із РФ в Україну, Польщу і країни Балтії.

У ніч на 24 квітня Польща на невизначений строк зупинила транзит російської нафти нафтопроводом "Дружба", 25 квітня до такого самого кроку вдалася Україна.

26 квітня у Росії заявили, що нафту в нафтопроводі було забруднено зумисно. Джерело забруднення виявили в Самарі, на сайті місцевої приватної структури "Самаратранснефть-Терминал".