Мей заявила, що громадяни країн ЄС, які прибули до Великобританії після Brexit, можуть утратити деякі права

Мей зазначила, що люди, які переїхали до Великобританії до виходу країни з ЄС, "зробили свій життєвий вибір і встановили певні очікування"
Фото: EPA

Великобританія після виходу з Євросоюзу буде "по-різному" оцінювати людей, які вже живуть у країні, і тих, хто приїде після Brexit, заявила прем'єр-міністр Тереза Мей.

Громадяни країн Євросоюзу, які переїдуть до Великобританії після виходу країни з ЄС, можуть утратити деякі права. Про це під час візиту в Китай сказала прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей, пише Reuters.

Агентство зазначає, що заява Мей суперечить позиції ЄС, який уважає, що під час перехідного періоду після Brexit Британія повинна дотримуватися всіх правил ЄС і забезпечити громадянам інших країн повне право на проживання протягом двох років.

Мей зазначила, що люди, які переїхали до Великобританії до виходу країни з ЄС, "зробили свій життєвий вибір і встановили певні очікування".

За її словами, Великобританія буде "по-різному" оцінювати людей, які вже живуть у країні, і тих, хто приїде після Brexit.

Референдум про вихід Великобританії з ЄС відбувся 23 червня 2016 року. Згідно з його результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни зі спільноти, 48,1% – хотіли залишитися в ЄС.

Офіційна процедура виходу Британії з ЄС стартувала 29 березня 2017 року і займе два роки.

19 червня 2017 року у Брюсселі розпочалися переговори щодо Brexit. 7 грудня завершився перший етап діалогу.

Вихід Великобританії з ЄС заплановано на 29 березня 2019 року о 23.00 за лондонським часом (30 березня о 1.00 за Києвом).

Мей уважає можливим перенесення дати виходу країни з Європейського союзу "на незначний термін". Глава британського уряду розраховує укласти торговельну угоду й оборонний пакт із Брюсселем до Brexit.

За даними видання BuzzFeed, аналіз британського уряду про вплив Brexit на економіку країни засвідчив, що Сполученому Королівству буде гірше за будь-якого змодельованого сценарію.