Мей звинуватила Росію в незаконному застосуванні сили проти Великобританії

За словами Мей, РФ не надала пояснення, яке заслуговує на довіру і свідчило б, що Росія втратила контроль над паралітичним агентом "Новачок"
Фото: EPA

Своєю відповіддю на вимогу Великобританії пояснити, у який спосіб нервово-паралітичну речовину було застосовано проти колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, Росія продемонструвала "повне презирство до серйозності цих подій", заявила прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей.

Британський прем'єр-міністр Тереза Мей під час виступу в Палаті громад звинуватила Росію в незаконному застосуванні сили проти Великобританії. Трансляцію засідання Палати вело парламентське телебачення Великобританії.

Вона зазначила, що було два правдоподібні пояснення використання проти колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії нервово-паралітичної речовини: прямий акт Росії проти Великобританії або втрата російською владою контролю над розробленим у РФ паралітичним агентом "Новачок".

"Було правильно запропонувати Росії можливість надати пояснення. Але їхня відповідь продемонструвала повне презирство до серйозності цих подій", – заявила Мей.

За словами прем'єр-міністра, РФ не надала пояснення, яке заслуговує на довіру і свідчило б, що Росія втратила контроль над паралітичним агентом.

"Немає жодного альтернативного висновку, крім того, що російська держава винна в замаху на вбивство пана Скрипаля та його дочки і в піддаванні ризику життя інших британських громадян у Солсбері, включно із сержантом Ніком Бейлі. Це є незаконним застосуванням сили російською державою проти Сполученого Королівства", – заявила вона.

4 березня 66-річного Скрипаля та його 33-річну доньку Юлію госпіталізували в британському Солсбері із симптомами отруєння. Також у лікарню доправили сержанта місцевої поліції Ніка Бейлі, який відвідав будинок Скрипаля.

12 березня Мей повідомила, що, за даними слідства, під час замаху було застосовано нервово-паралітичний агент "Новачок", розроблений у Росії. Вона стала вимагати від Кремля до вечора 13 березня надати пояснення щодо події, інакше Лондон буде вважати інцидент незаконним застосуванням сили Росією проти Сполученого Королівства.

Позицію Великобританії підтримала влада Франції, США, Німеччини та Австралії.

13 березня міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що Росія не буде відповідати на ультиматум Лондона. Цього самого дня МЗС РФ висунуло вимогу Великобританії надати Росії зразки речовини, якою отруїли Скрипаля.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив сьогодні, що Москва поінформувала Лондон дипломатичними каналами про непричетність до отруєння Скрипаля.

Сьогодні Мей оголосила про вислання 23 російських дипломатів через отруєння екс-розвідника. Вона заявила, що Великобританія зупинить усі заплановані двосторонні контакти з Росією, зокрема скасує запрошення міністру закордонних справ РФ Сергію Лаврову відвідати країну.