Меркель вважає, що шість балканських країн "через геополітичні причини" стануть членами ЄС

Меркель підтримала євроінтеграцію західнобалканських країн
Фото: ЕРА
Шість західнобалканських держав "через геополітичні причини" стануть членами Європейського союзу, вважає канцлерка Німеччини Ангела Меркель. 

Про це вона заявила 5 липня за підсумками конференції на тему Західних Балкан, пише Reuters.

Канцлерка не уточнила, що має на увазі. Агентство вважає, що так Меркель натякнула на посилення впливу в регіоні Росії та Китаю.

Глава уряду Німеччини також зазначила, що регіональне співробітництво, яке заохочують із 2014 року, уже дало свої плоди, зокрема – угоду про скасування роумінгу в регіоні Західних Балкан, яка набула чинності 1 липня.

У конференції брали участь глави урядів Сербії, Албанії, Північної Македонії, Боснії і Герцеговини, Чорногорії, а також Косова.

За словами Меркель, про підтримку перспективи вступу в ЄС шести західнобалканських країн на конференції "дуже чітко" заявив президент Франції Еммануель Макрон. Болгарія і Нідерланди ставляться до такого рішення стриманіше, зазначає "Немецкая волна".

Підтримує інтеграцію Західних Балкан до ЄС і Угорщина. Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто говорив, що Будапешт не проти євроінтеграції України, але після Західних Балкан.

Контекст:

За підсумками саміту 2018 року в Софії Сербії, Македонії, Албанії, Чорногорії, Боснії і Герцеговині, а також Косову було запропоновано європейську перспективу. Єврокомісія визначила, що Сербія й Чорногорія, можливо, вступлять у ЄС 2025 року.

Чорногорія дістала офіційний статус країни кандидата в члени Євросоюзу 2010-го, Сербія – 2012-го.