Меркель заявила, що принципи ЄС на переговорах щодо Brexit ітимуть урозріз із тим, на що очікувала Британія

За словами Меркель, дострокові вибори у Британії, які пройдуть у червні,  "цікавий поворот" під час виходу країни з Євросоюзу
Фото: EPA

Європейський союз обстоює те, що спочатку потрібно вирішити питання щодо невиконаних зобов'язань, а потім обговорювати майбутні відносини Великобританії та Євросоюзу, заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Принципи Європейського союзу на переговорах щодо Brexit ітимуть урозріз із тим, на що очікували у Великобританії, заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель 29 квітня під час саміту у Брюсселі. Її спілкування з журналістами телеканал Euronews транслював у Facebook.

"Стало зрозуміло, що керівні принципи ЄС на переговорах ітимуть урозріз із тим, на що очікувала Британія, тому що в ЄС дотримуються точки зору, що спочатку всі нинішні й невиконані зобов'язання мають бути врегульовані, і тільки потім розглядатимуться питання майбутнього співробітництва. Великобританія дуже сподівалася, що майбутнє обговорюватиметься на більш ранній стадії", – сказала вона.

За словами Меркель, дострокові вибори у Британії, які пройдуть у червні, – "цікавий поворот" під час виходу країни з Євросоюзу.

Сьогодні в Європейській раді проходить саміт лідерів 27 країн-членів щодо Brexit. На ньому мають затвердити керівні принципи переговорів про вихід Великобританії з ЄС.

Голова Європейської ради Дональд Туск заявив, що ЄС вестиме переговори з Британією зі справжньою турботою, проте твердо. Він підкреслив, що 27 країн – членів Європейського союзу мають залишатися єдиними.

Референдум про вихід Великобританії з Європейського союзу відбувся 23 червня 2016 року. За офіційними результатами, 51,9% британців проголосували за вихід країни із спільноти, 48,1% захотіли залишитися в ЄС.

Процедура виходу Британії з ЄС стартувала 29 березня 2017 року і триватиме приблизно два роки.

За Brexit проголосувало більшість жителів Англії та Уельсу; жителі Шотландії і Північної Ірландії висловили бажання залишитися в Євросоюзі. Відповідно до законодавства ЄС, країна, яка хоче залишити блок, має два роки для переговорів, починаючи з моменту офіційного повідомлення про свій намір.