Меттіс заявив, що ослаблення тиску на КНДР можливе тільки за умови незворотних кроків щодо денуклеаризації

На думку Меттіса (на фото), шлях до переговорів між Кім Чен Ином і Трампом буде, "у кращому разі, вибоїстим"
Фото: EPA

Вашингтон продовжить виконувати всі резолюції Ради Безпеки ООН щодо Північної Кореї, заявив міністр оборони США Джеймс Меттіс.

Ослаблення тиску на Північну Корею можливе тільки тоді, коли країна зробить незворотні і можливі для перевірки кроки щодо ядерного роззброєння, заявив міністр оборони США Джеймс Меттіс 3 червня перед зустріччю з південнокорейським і японським колегами на саміті з безпеки в Сінгапурі, пише Reuters.

Він підкреслив, що Вашингтон продовжить виконувати всі резолюції Ради Безпеки ООН щодо КНДР.

На думку Меттіса, шлях до переговорів між північнокорейським лідером Кім Чен Ином і президентом США Дональдом Трампом, запланованих на 12 червня, буде, "у кращому разі, вибоїстим".

Із 2006 року Північна Корея провела шість випробувань ядерної зброї і десятки запусків балістичних ракет. Радбез ООН неодноразово розширював санкції проти КНДР.

27 квітня Кім Чен Ин і президент Південної Кореї Мун Чже Ін оголосили про намір офіційно завершити Корейську війну. Вони підписали декларацію, яка передбачає спільну роботу КНДР і Південної Кореї над повною денуклеаризацією Корейського півострова. Лідери мають намір укласти мирний договір, який замінить перемир'я 1953 року. Формально Північна і Південна Кореї досі перебувають у стані війни.

24 травня глава Білого дому відмовився від діалогу з лідером КНДР через його заяви, які містили "величезний гнів і відкриту ворожість".

25 травня заступник міністра закордонних справ Північної Кореї Кім Кі Гван назвав таке рішення несподіваним і запевнив, що Пхеньян "готовий приділити час для переговорів з американською стороною".

Того самого дня Трамп назвав це "чудовою заявою" і повідомив про відновлення консультацій із КНДР.

26 травня президент США поінформував, що його зустріч із Кім Чен Ином, "найімовірніше", відбудеться в Сінгапурі 12 червня, як і планували раніше.

До цього влада Північної Кореї скаржилася, що США хочуть домогтися від країни ліквідації ядерної зброї. У Пхеньяні це назвали неприйнятною умовою. Глава Білого дому також попереджав, що лідер КНДР, відмовившись від операції зі США, може повторити долю лівійського диктатора Муаммара Каддафі.