Мей назвала "безрозсудним" використання російськими агентами хімзброї на території Великої Британії

Мей також високо оцінила роботу правоохоронних органів
Фото: ЕРА

Коментуючи отруєння у британському Солсбері екс-співробітника ГРУ РФ Сергія Скрипаля, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила, що висилання Лондоном і його союзниками російських агентів істотно вплинуло на розвідку РФ.

Отруєння екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля і його дочки Юлії показало реальність загрози використання Росією хімічної зброї. Про це 11 листопада на банкеті у члена Палати лордів заявила прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей, інформує CNN.

За її словами, використання хімічної зброї на вулиці країни Заходу двома агентами російських розвідслужб було "безрозсудним".

Прем'єр Великобританії підкреслила, що "найбільше в історії" колективне вислання російських розвідників, яке відбулося після виявлення російських агентів, значно знизило можливості російської розвідки "на довгі роки".

Мей високо оцінила роботу правоохоронних органів королівства, які у співпраці із союзниками здобули неспростовні докази у справі про отруєння.

У березні 2018 року у британському Сосбері нервово-паралітичним агентом "Новачок" отруїли колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля і його дочку Юлія. Юлію виписали з лікарні у квітні, а Сергія Скрипаля – у травні. Лондон стверджує, що "Новачок" розробили в Росії. Москва цю інформацію заперечує.

Понад 30 країн вислало російських дипломатів після атаки.

5 вересня у прокуратурі Британії назвали прізвища, під якими підозрювані у скоєнні отруєння в'їхали в країну – Олександр Петров і Руслан Боширов. Прем'єр-міністр країни Тереза Мей підкреслила, що вони є офіцерами ГРУ.

Двоє чоловіків, чиї фото опублікувала британська прокуратура, заявили в телеінтерв'ю, що справді були в Солсбері у березні, але їздили туди виключно на екскурсію. Свою причетність до отруєння та до роботи у ГРУ вони заперечували.

У розслідуванні групи Bellingcat і The Insider ішлося, що людина, відома під прізвищем Боширов, – це полковник головного управління Генштабу РФ Анатолій Чепіга. Також було оприлюднено результати другого розслідування, згідно з яким справжнє ім'я Петрова – Олександр Мішкін. Він – військовий лікар, випускник Військово-медичної академії імені Кірова.