"Ми йдемо до кінця". Пригожин заявив, що підрозділи ПВК "Вагнер" входять до Ростова. ЗМІ повідомили, що ФСБ розпорядилася не протистояти їхньому руху через держкордон

Пригожин звинуватив військових країни-окупанта РФ у завданні удару по тиловому табору найманців 23 червня
Скріншот: Кепка Пригожина / Telegram
Засновник визнаної у світі злочинною організацією російської приватної військової компанії "Вагнер" (воює в Україні на боці країни-агресора РФ) Євген Пригожин заявив, що підрозділи найманців перетнули держкордон Росії. Аудіозаяву Пригожина в ніч на 24 червня опублікувала його пресслужба в Telegram.

"Наразі ми перетнули в усіх місцях державні кордони. Прикордонники виходили назустріч і обіймалися з нашими бійцями. Зараз ми входимо до Ростова. Підрозділи міністерства оборони, точніше – строковики, яких кинули перекривати нам дорогу, відійшли вбік. Ми не воюємо з дітьми, – вказав засновник ПВК. – Ми воюємо лише із професіоналами, але якщо хтось стане на шляху, ми знищимо все, що буде ставати на шляху. Ми простягаємо руку кожному – не потрібно плювати в цю руку. Ми йдемо далі, ми йдемо до кінця".

Розпорядження не протистояти руху вагнерівців через кордон видала ФСБ РФ, написало в Telegram видання ASTRA з посиланням на джерела.

"Проникненню бійців ПВК "Вагнер" спротиву не було, їх спокійно пропустили", – підкреслило видання.

ЗМІ раніше публікували фото з військовою технікою у центрі Ростова-на-Дону.

Водночас у Москві після заяв Пригожина посилили заходи безпеки.

Контекст:

Увечері 23 червня Пригожин звинуватив військових країни-окупанта РФ у завданні удару по тиловому табору найманців. За словами Пригожина, "загинула величезна кількість бійців". В останньому аудіозверненні він уточнив, що було завдано ракетного удару, після цього відпрацювали вертольоти і потім – артилерія. Пригожин зазначив, що команди про знищення "Вагнер" надійшли від начальника Генштабу Валерія Герасимова після наради з міністром оборони Сергієм Шойгу.

Пригожин поінформував, що Шойгу покинув Ростов, щоб "не давати пояснення" щодо ракетного удару по позиціях найманців. Потім він додав, що має намір з'ясувати, чому в РФ "коїться свавілля", закликавши приєднуватися до нього. Пригожин зазначив, що в РФ "не військовий переворот", а "марш справедливості". За його словами, "Вагнер" "гаряче підтримує" більшість російських військових.

Міноборони Росії назвало заяву Пригожина про удари по ПВК "інформаційною провокацією".

ЗМІ повідомляли, що після заяв Пригожина у Кремлі паніка, там не відкидають сценарію початку громадянської війни.

ФСБ заявила, що слова Пригожина є "закликами до збройного громадянського конфлікту в Росії", і закликала вагнерівців затримати його.