"Ми шоковані". Європейський єврейський конгрес вимагає від Лаврова вибачень за порівняння росіян із жертвами Голокосту

Лавров вкотре торкнувся єврейської теми в контексті розв'язаної Росією війни, чим обурив євреїв Європи
Фото: EPA

Європейський єврейський конгрес (EJC) вимагає вибачень від міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, який порівняв росіян із євреями, а Захід – із фюрером нацистської Німеччини Адольфом Гітлером. Відповідну заяву опубліковано 19 січня на сайті конгресу.

"Ми шоковані та вражені цим ганебним порівнянням, яке зробив міністр Лавров, дій коаліції демократичних країн з гітлерівським переслідуванням і вбивством 6 млн євреїв під час Голокосту. Це спотворення Голокосту на базовому рівні, і ми закликаємо Лаврова недвозначно попросити вибачення й відкликати ці коментарі", – заявив президент EJC Аріель Музікант.

У EJC звернули увагу, що Лавров уже не вперше використовує посилання на Голокост й Гітлера.

"Це має припинитися. Оскільки найближчими днями ми вшановуємо Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту (27 січня. – "ГОРДОН"), день, коли Червона армія звільнила Аушвіц, пам'ять жертв Голокосту ніколи не мають використовувати в такий жахливий спосіб", – резюмував він.

Лавров 18 січня заявив, що США "організували коаліцію із практично всіх європейців, які входять у НАТО, і не тільки, членів ЄС теж, і через Україну за довіреністю ведуть війну проти Росії" з нібито метою "остаточного вирішення "російського питання".

"Так само, як Гітлер хотів остаточно вирішити "єврейське питання", зараз, якщо ви почитаєте західних політиків, [...] вони однозначно кажуть, що Росія має зазнати стратегічної поразки", – сказав Лавров.

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі вважає слова глави МЗС РФ "абсурдними" й "образливими". Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк назвав риторику Лаврова "небезпечною", зазначивши, що російський дипломат "маніпулює і бреше".

Контекст:

"Остаточне вирішення", як зазначено в електронній єврейській енциклопедії, – евфемізм, уведений в обіг у нацистській Німеччині в роки Другої світової війни, який означав план фізичного знищення євреїв у Європі. Жертвами цього плану стало 6 млн євреїв і представників інших меншин, зазначає Reuters.

Лавров і раніше робив заяви про Гітлера, якими спричиняв обурення, наприклад, у травні минулого року він порівняв президента України Володимира Зеленського з лідером нацистської Німеччини, бо той "також мав єврейську кров". Цей антисемітський вислів обурив Ізраїль і ФРН.

У Німеччині засудили висловлювання Лаврова, Ізраїль вимагав вибачень від нього. Але у МЗС РФ не перепросили й назвали ізраїльську заяву "антиісторичною". Згодом президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з чинним на той момент прем'єр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннетом попросив вибачення за слова Лаврова.