Міністерство фінансів США ввело нові санкції проти росіян, пов'язаних із "кухарем Путіна" Пригожиним

Пригожина пов'язують із діяльністю агентства, відомого як "фабрика тролів"
Фото: EPA

У США наклали санкції на вісьмох осіб і сім організацій, яких пов'язують із російським підприємцем Євгеном Пригожиним. Його звинувачують у втручанні в американські вибори та кібератаки.

Міністерство фінансів США 23 вересня ввело санкції проти ще декількох компаній і фізичних осіб, яких пов'язують із "кухарем Путіна", російським підприємцем Євгеном Пригожиним. Про це повідомила пресслужба відомства.

"У Пригожина міжнародна мережа прихильників для поширення його згубного політичного і економічного впливу в усьому світі. Метою США і надалі залишається обмеження можливостей Пригожина проводити операції у глобальному масштабі", – заявив міністр фінансів Стівен Мнучин.

Нові санкції спрямовано на діяльність Пригожина в Центральноафриканській Республіці, зокрема у галузі видобування корисних копалин.

У мінфіні повідомили, що санкції наклали на вісьмох осіб і сім організацій. Серед них: M Finans і Lobaye Invest із ЦАР, російська компанія з підводних технологій Okeanos, а також фінські транспортно-експедиційні компанії Optima Freight, GCH Finland, Unicum Trade та ACEX, які використовували для того, щоб обійти американські санкції.

Особи, які потрапили під санкції: Борис Гайкович, Олена Іванова, Надія Кучумова і Владислав Занін; Олександр Кузін, Дмитро Ситий і Євген Ходотов, які живуть у Центральній Африканській Республіці, а також громадянин Фінляндії Микита Ковалевський. У мінфіні США повідомили, що Ситий, Ходотов і Кузін працювали на Пригожина у ЦАР із 2017 року.

11 липня президент США Дональд Трамп заявив, що 2018 року він санкціював кібератаку на російську компанію "Агентство интернет-исследований", відому як "фабрика тролів". За словами американського президента, операція стала відповіддю на втручання Росії у вибори американського глави держави 2016 року, а також проміжні вибори до Конгресу 2018 року.

16 лютого 2018 року міністерство юстиції США висунуло обвинувачення у справі про втручання у президентські вибори 13 громадянам Росії та трьом компаніям, серед яких Пригожин і його "Агентство интернет-исследований", "Конкорд менеджмент і консалтинг", "Конкорд кейтеринг". Усім обвинуваченим інкримінують змову з метою обману Сполучених Штатів. За даними мін'юсту, агентство купувало простір на серверах у США та реєструвало сотні акаунтів у Facebook, Twitter і Instagram, використовуючи вкрадені або підроблені американські документи, а також фіктивні банківські рахунки.

У жовтні 2016 року влада США офіційно звинуватила Росію у зломі серверів американських партій, а також у втручанні в процес президентських виборів у країні. У грудні ЦРУ дійшло висновку, що Росія втручалася у вибори, щоб допомогти Трампу здобути перемогу.

"Агентство интернет-исследований", відоме як "фабрика тролів", пов'язують із наближеним до Кремля Пригожиним.