Міністр оборони Великобританії заявив, що більше не претендує на пост генсека НАТО

The Economist зазначає, що кандидатури Воллеса не підтримують США
Фото: EPA

Міністр оборони Великобританії Бен Воллес заявив 21 червня The Economist, що він не бере участі в гонитві за посадою наступного глави НАТО.

"Цього не станеться", – сказав він журналістам.

The Economist зазначає, що кандидатури Воллеса не підтримують США. Сам міністр на це відповів: "Можливо, вони хочуть прем'єр-міністра".

Хай кому дістанеться ця посада, йому доведеться мати справу з "багатьма невирішеними питаннями в НАТО", попереджає Воллес. За його словами, багато країн не має бажання віддавати 2% свого ВВП на оборону. Також є питання щодо ролі Альянсу за межами Європи, додав політик.

За його словами, імовірний наступник теперішнього генсека Єнса Столтенберга "має догодити і [президенту Франції Еммануелю] Макрону, і [лідеру США Джо] Байдену". Як пояснює The Economist, Америка хоче, щоб союзники допомогли їй у протистоянні з Китаєм, а Франція наголошує на європейській стратегічній автономії.

Контекст:

Повноваження Столтенберга як генсека НАТО мали закінчитися у вересні 2022 року. Після цього він мав намір очолити центробанк Норвегії. Строк повноважень Столтенберга продовжили в березні, невдовзі після вторгнення Росії в Україну, на рік, до 30 вересня 2023 року.

5 червня стало відомо, що британський прем'єр Ріші Сунак під час візиту до США планував лобіювати кандидатуру Воллеса. Після зустрічі 8 червня Байден припустив, що Воллес може очолити Альянс.

Серед кандидатів на місце генсека також називають главу Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн і прем'єрку Данії Метте Фредеріксен.

17 червня видання The Telegraph написало, що президент Франції Еммануель Макрон намагається завадити Воллесу стати наступним генеральним секретарем НАТО, тому що Великобританія вийшла з Євросоюзу.

Окрім того, норвезьке видання DN 17 червня повідомило, що Байден закликав Столтенберга залишитися на посаді.