Міністри ЄС не змогли погодити дев'ятий пакет санкцій проти Росії

Боррель підкреслив, що санкції проти окремих людей та підприємств уже встигли погодити

Фото: EPA

Міністри закордонних справ країн Європейського союзу не змогли погодити дев'ятий пакет санкцій проти Російської Федерації через незгоду деяких держав-членів. Про це під час брифінгу за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 12 грудня заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, відео опублікував RTVE Noticias.

"Міністри не досягли рішення [щодо дев'ятого пакету санкцій], але я сподіваюся, воно буде досягнуто протягом тижня", – сказав Боррель.

Водночас верховний представник ЄС наголосив, що санкції проти окремих людей та підприємств уже встигли погодити.

"Він [санкційний список] містить приблизно 200 осіб і підприємств. Це має неабияк вдарити по російському оборонному сектору та російській армії", – зазначив Боррель.

Контекст:

ЄС готує до введення дев'ятий пакет санкцій проти Росії, який передбачає обмеження на інвестиції в російську видобувну промисловість, а також низку нових обмежень щодо компаній та фізичних осіб.

За даними Financial Times, до нових санкцій входитимуть експортний контроль основних хімічних речовин, нервово-паралітичних речовин, електроніки та компонентів ІТ, які можуть використовувати російські військові. ЄС також має намір домагатися заборони експорту двигунів для безпілотників до Росії.