Міністри закордонних справ G7 засудили звірства Росії у Бучі

У Бучу російські військові зайшли у перші дні війни, за час окупації вони вбили приблизно 320 мирних жителів

Фото: EPA
Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" 7 квітня засудили звірства, скоєні російськими окупаційними військами у Бучі Київської області та інших українських містах. Про це повідомив сайт Держдепартаменту США.

"Масові вбивства у Бучі та інших містах України занесуть до списку звірств і грубих порушень міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права та прав людини, скоєних агресором на території України. Ми наголошуємо, що осіб, відповідальних за ці мерзенні акти і злочини, включно з будь-якими нападами на цивільних осіб та руйнуванням цивільної інфраструктури, притягнуть до відповідальності", – зазначено у заяві.

Глави МЗС країн G7 висловили непохитну підтримку Україні та заявили, що посилюватимуть санкції проти РФ і Білорусі.

"Разом із міжнародними партнерами "Велика сімка" підтримуватиме і посилюватиме тиск на Росію, вводячи скоординовані додаткові обмежувальні заходи, щоб ефективно перешкодити здатності Росії продовжувати агресію проти України", – зазначили представники G7.

Вони пообіцяли "припинити будь-які спроби обійти санкції або допомогти Росії в інший спосіб". Глави МЗС країн "Великої сімки" також заявили, що прискорять процес зниження залежності від російської енергетики.

До "Великої сімки" входять Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія та США.

Контекст:

Після звільнення Київської області від російських окупантів, про яке Міністерство оборони України оголосило 2 квітня, у населених пунктах регіону знайдено сотні вбитих мирних жителів, зокрема зі зв'язаними руками. Серед них багато загиблих від рук окупантів виявили у Бучі, до якої російські військові зайшли у перші дні війни, що розпочалася 24 лютого.

Секретар Бучанської міськради Тарас Шаправський 31 березня казав, що окупанти в місті поводилися по-варварськи: убивали беззбройних мирних людей, ґвалтували жінок, навіть дівчаток 12–15 років, а також займалися у Бучі масовим мародерством.

Після того, як на звільнену територію дістали доступ журналісти, світ облетіли фотографії, на яких видно, що тіла загиблих у Бучі, зокрема, лежать просто на дорозі. Росія заперечує злочини своїх військових, але супутникові знімки підтверджують, що на одній із вулиць Бучі – Яблунській – тіла загиблих почали з'являтися задовго до відходу окупантів.

За час окупації міста російські військові вбили у Бучі приблизно 320 мирних жителів, повідомив 6 квітня мер Анатолій Федорук. За його словами, приблизно 90% убитих під час російської окупації цивільних загинуло від кульових поранень.

4 квітня ГУР Міноборони України опублікувало список російських окупантів (дати народження, їхні паспортні дані та військові звання), які скоювали злочини проти мирних жителів Бучі. За даними розвідки, у місті вчиняли масові вбивства та катування мирних жителів військовослужбовці 64-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії збройних сил РФ. 5 квітня в ГУР повідомили, що їх повертають в Україну для залякування жителів населених пунктів або для швидкої "утилізації" непотрібних свідків.

Федеральна розвідувальна служба Німеччини (BND) перехопила радіопереговори російських військових щодо масових убивств мирних жителів у Бучі. За словами BND, головну роль у звірствах у Бучі відіграли бойовики приватної військової компанії "Вагнер".

Перехоплені німецькою розвідкою переговори російських окупантів свідчать про те, що масові вбивства у Бучі не були ні випадковими діями, ні діяннями окремих солдатів, які втратили контроль, підкреслило німецьке видання Der Spiegel.