Міноборони Вірменії та Азербайджану обмінялися звинуваченнями у стрілянині на кордоні. Єреван повідомив про загиблих

Сторони звинуватили в стрілянині одна одну
Фото: mil.am
16 серпня міноборони Вірменії тричі повідомило про стрілянину на кордоні з боку Азербайджану, а міноборони Азербайджану стільки ж разів повідомило про бойові дії з боку Вірменії.

В Єревані стверджують, що в ніч на понеділок азербайджанські військові "намагалися забезпечити позиційний наступ" у районі Сюнікської області, але їх відкинули на вихідні позиції, а також, що вранці снайпер ЗС Азербайджану вбив вірменського військового в напрямку Нахічевана.

"Приблизно о 18.10 підрозділи збройних сил Азербайджану вкотре вдалися до провокації, відкривши вогонь із вогнепальної зброї різного калібру по вірменських позиціях, розташованих на ділянці Гегаркунік вірменсько-азербайджанського кордону. Військовослужбовець ЗС Вірменії внаслідок запеклої перестрілки дістав смертельне вогнепальне поранення. [...] Унаслідок відповіді вірменської сторони противник втратив щонайменше трьох осіб", – ідеться в повідомленні.

Міноборони Азербайджану спростувало інформацію про втрати.

"Із 18.45 до 19.30 підрозділи збройних сил Вірменії з позицій у населеному пункті Зеркенд Басаркечярського району обстрілювали зі зброї різного калібру позиції азербайджанської армії в напрямку населеного пункту Юхари Айрим Кяльбаджарського району. Втрат серед особового складу азербайджанської армії немає", – підкреслили у відомстві.

За його даними, ЗС Вірменії обстрілювали азербайджанських військових з автоматів і кулеметів у ніч на 16 серпня (в напрямку населеного пункту Юхари Айрим Кяльбаджарского району та в околицях Шуші) і вранці в понеділок (у районі Нахічеванської Автономної Республіки).

Контекст:

У вересні 2020 року між Вірменією та Азербайджаном спалахнув наймасштабніший за останні роки конфлікт через Нагірний Карабах. У ніч на 10 листопада представники Вірменії, Азербайджану та Росії (як посередника) підписали заяву про припинення війни в Карабасі. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі розміщують 1960 російських миротворців. Азербайджан дістав право зайняти Кельбаджарський, Агдамський і Лачинський райони.

Незважаючи на завершення активної фази війни, між військовими Вірменії та Азербайджану періодично виникають конфлікти із застосуванням вогнепальної зброї.